Mere end 1000 er fortsat ansat i smitteopsporingen til at tage imod mindre end tre opkald om dagen

Mathias Madsen

143 uger siden

|

21/03/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed skal de mange medarbejdere også bruge tid på løbende uddannelse og vedligeholdelse af kompetencer.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Smitteopsporingen har længe været travlt beskæftiget med at tage imod mange hundrede tusinde opkald fra coronaramte borgere hver eneste uge. 

Opsporingen modtog således ifølge BT 371.000 opkald om ugen i december måned, og det giver derfor god mening, at der dengang var rigtig mange ansatte.

D. 1. februar blev det dog besluttet, at coronavirus ikke længere er en samfundskritisk sygdom, og det er nok derfor de færreste af os, som lader os teste lige så ofte som tidligere, og opsporingen modtager derfor heller ikke særlig mange opkald længere. 

De har faktisk kun modtaget cirka 14.000 opkald i løbet af forrige uge, og man skulle derfor tro, at medarbejderstaben også er blevet markant mindre. 

Det er dog ikke tilfældet. 

Der er nemlig fortsat 1146 fuldtidsansatte ved smitteopsporingen, som lige for tiden altså alle sammen modtager en fuldtidsløn - betalt af skatteyderne - for at tage imod cirka 2,5 opkald om dagen. 

Jamen er det så, fordi opkaldene er komplicerede og varer lang tid, tænker du måske? Nej... Hver ansat snakker i gennemsnit med en borger i 12 minutter om dagen til trods for, at de er ansat i en fuldtidsstilling og altså må forventes at være på arbejde i cirka 7,5 timer om dagen. 

I et skriftligt svar til Avisen Danmark har Styrelsen for Patientsikkerhed da også indrømmet, at de godt kan se, at de måske er en anelse overbemandet for tiden. 

De understreger dog, at der også bliver brugt tid på blandt andet opkaldsforsøg, løbende uddannelse og vedligeholdelse af kompetencer.

"Det er jo ikke, fordi de skal ret meget andet. De siger, at der er noget med dokumentation, kvalitet og kompetenceudvikling og hvad ved jeg? [...] Det er helt ude af proportioner," har Jakob Kjellberg, som er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, dog udtalt om styrelsens begrundelse for de mange ansatte. 

Han har samtidig udtalt, at han mener, at en nedskalering af medarbejderstaben burde være igangsat for længst. 

Dette bliver dog ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed først gjort d. 1. april, hvor antallet af ansatte vil blive reduceret til 100.