Mange var rasende over detalje fra "Den sorte svane": Nu er der nyt

Kamille Isaksen

3 uger siden

|

10/06/2024
Indland
Foto: TV 2/Wingman Media
Nu er der nyt om omstridt detalje fra "Den sorte svane".

Dagens topnyheder

Vi var nok mange danskere, som sad chokeret tilbage efter at have set TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”. 

Det har chokeret mange at se, hvordan underverdenen tilsyneladende samarbejder med alt fra advokater til tilsyneladende lovlydige rigmænd.

Efter dokumentaren blev vist i fjernsynet, er det ikke kun den almindelige borger, som mildest talt er i chok over de ting, der foregår i det miljø. Også en stor personlighed som Mette Frederiksen har været ude og reagere på TV 2-dokumentaren. 

En ting, vi alle kan blive enige om, er, at det i hvert fald skal stoppes. 

I kølvandet på den opsigtsvækkende TV 2-dokumentar "Den sorte svane", har justitsminister Peter Hummelgaard nu taget initiativ til at undersøge, hvor mange kriminelle i Danmark der modtager førtidspension. 

Det skriver Berlingske

Dokumentaren afslørede blandt andet, hvordan medlemmer af Bandidos modtager førtidspension, mens de er aktive i kriminelle aktiviteter, herunder hvidvaskning af penge.

Dokumentarens afsløringer har skabt røre i det danske samfund, hvilket har fået justitsministeren til at anmode politiet om en omfattende gennemgang. Peter Hummelgaard understreger, at det vil kræve en manuel gennemgang af mange sager for at få et præcist tal på, hvor mange registrerede bandemedlemmer der modtager førtidspension.

Sammenhængen mellem førtidspension og kriminalitet

Førtidspension er en social ydelse, der gives til borgere uden arbejdsevne. Men ifølge dokumentaren og efterfølgende rapporteringer kan bandemedlemmer bruge denne ydelse til at undgå opmærksomhed fra beskæftigelses- og skattemyndighederne. Dette har rejst alvorlige spørgsmål om systemets sårbarheder og behovet for skærpet kontrol.

Den Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har registreret 1266 bandemedlemmer i Danmark. I 2023 modtog 662 af disse sociale ydelser i mindst en måned. 

Denne vigtige debat er sat til at finde sted mandag den 10. juni fra klokken 11.00 til 12.00 i Justitsministeriet.