Omikron er ifølge både undersøgelser og eksperter mildere end Delta-varianten, selvom den smitter en del mere.
Man kunne fristes til at tro, at Omikron derfor kan være den længeventede ende på covid-19 som en samfundskritisk sygdom.
Og nu kommer der også opløftende meldinger fra læger.
Lige nu udgør 8 % af de coronarelaterede indlæggelser på landets intensivafdelinger smitte med Omikron.
Derfor forventer man heller ikke et så massivt pres på afdelingerne som først antaget.
“Vi har ikke set ret mange omikronpatienter på intensivafdelingerne, og vi skulle være begyndt at se dem, hvis den skulle have ført til mange flere indlæggelser. Derfor er vi relativt optimistiske og fortrøstningsfulde,” siger professor på intensivafdelingen på Rigshospitalet Anders Perner til Berlingske.
Udtalelsen kommer i kølvandet på de høje smittetal, der har været i Danmark efter Omikrons indtog.
Ligeså har antallet af indlæggelser også været stigende.
Ifølge den nationale risikovurdering, så udgør Omikron ene og alene væksten i smitten.
Det er nu også blevet muligt, at intensivafdelingerne kan indsamle oplysninger om, hvilke varianttyper de enkelte covid-19-patienter på intensiv er ramt af.
Det vil sige, at man nu kan se, om det er omikron eller deltavarianten, som stadig trækker en hale af indlæggelser efter sig, eller om det er en helt tredje variant.
“Det bliver interessant at at få gen-undersøgelser af, hvilke varianter patienterne er indlagt med. Omikron skulle være begyndt at rykke på sig, men det ser vi ikke. Mange af de indlagte er formentlig smittet med delta før jul, så man kan håbe på, at omikron giver mindre alvorlig sygdom,” siger formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Christian Wamberg.