Københavns Zoo med trist nyt: ‘Kæmper i døgndrift’

Emil Martesen

114 uger siden

|

19/12/2022
Indland
Foto: Kristian Linnemann/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Foto: Kristian Linnemann/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Nu løfter Københavns Zoo sløret for, at de står midt i en svær situation.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Man skal ikke mange måneder tilbage, før den femårige elefant Plaisak døde af elefantherpes. 

Og for små to uger siden ramte den samme sygdom toårige ‘Mun’: 

Hun er nu på dag 12 i behandlingen, og vi begynder så småt meget forsigtigt at være optimistiske om, at hun faktisk kan overleve det her, fortæller Mads Frost Bertelsen, der zoologisk direktør i Zoologisk Have i København. 

Og selvom det ikke er første gang, at København Zoo har haft tilfælde af elefantherpes, så gør det bestemt ikke nyheden mindre trist. 

Ifølge Zoo er elefantherpes en aggressiv sygdom, som har taget livet af cirka halvdelen af elefantunger, som er født i zoologiske haver, og et stigende antal vilde elefanter. 

Elefantunger, der bliver ramt af sygdommen, spås til kun at have 15 procent chance for at overleve: 

“Vi ved, at elefanter er så følsomme for det her, så vi har en meget øget overvågning”, siger Mads Frost Bertelsen og fortsætter: 

“Det, der skete, var, at hun hang lidt med ørerne og var en smule mindre aktiv, end hun plejer at være. Hun spiste en lille smule mindre”. 

Men at der er gået 12 dage med behandlingen, og det så småt går den rigtige vej for den toårige ‘Mun’, der har sin daglige gang i Københavns Zoo, får Mads Frost Bertelsen til at være forsigtig optimist. 

Desuden afslører han også, at det også handler om at holde øje med, at der ikke opstår nogen følgevirkninger af al den medicin, elefanten har modtaget. 

Ud over toårige Mun, er femårige Bulli også en ung elefant i Zoos elefantflok. Han er upåvirket og har ikke vist tegn på at have fået elefantherpes. 

Ifølge forskere på området udgør elefantherpes ikke en sundhedsrisiko for mennesker.