Københavns Zoo kan ånde lettet ud: Fantastisk nyt for elefantunge

Henrik Rothenbücher

104 uger siden

|

24/12/2022
Indland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Københavns Zoo kommer med en rigtig glædelig nyhed lige op til jul.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der er mange i Zoologisk Have i København, der kan ånde lettet op lige her op til jul.

"Vi har lige akurrat fået de seneste resultater fra laboratoriet, der viser at Muns blodplader samt andre blodparametre er næsten tilbage til normalen. Så hvis ikke der støder andre komplikationer til, så har vi en stærk tro på, at hun overlever. Det er helt fantastisk, og vi er meget, meget glade, siger zoologisk direktør," Mads Bertelsen

I over to uger har man kæmpet for at redde elefantungen Mun fra den frygtede elefantherpes, der rammer mange unge elefanter, og som oftest ender med dødelig udgang.

Faktisk er det kun omkring 15 procent af de elefantunger, der diagnosticeres med sygdommen, der overlever den aggressive virus.

"Teamet omkring Mun har således haft det sidste opdateringsmøde her før jul, hvor vi gjorde status på behandlingen af Mun. Ud fra hendes adfærd og de seneste blodprøver, vi altså for få minutter siden har modtaget, kan vi endelig konstatere, at Mun er ude på den anden side af herpes-virussen, siger zoologisk direktør i Zoologisk Have," Mads Bertelsen.

Han understreger, at det har været nogle hårde og hektiske uger for alle, der har været inde over behandlingen af den lille elefant, der er to år gammel og født i København Zoo. 

"Det er lidt af et maraton, vi har været igennem over de seneste uger, og ud over de tidlige morgener og sene aftener har bekymringen og uvisheden tæret på kræfterne. Så det er nogle trætte dyrepassere og dyrlæger, der fortjener et par rigtig gode juledage lige om lidt," siger Zoologisk Direktør Mads Bertelsen.

Agerede anderledes

Sygdommen blev opdaget i starten af december, fordi elefantungen ændrede adfærd.

"Mun, der normalt er en meget aktiv og "glad" elefant hang pludselig med ørerne og var mindre aktiv, end hun plejer at være. Hun spiste også mindre end normalt. Så vi slog hårdt ned allerede på dag et, hvor vi også kunne se klassiske forandringer i blodet," siger Mads Frost Bertelsen.

Stærk holdindsats fra flere instanser

Dyrlægerne gik derfor straks i gang med en daglig omfangsrig og krævende behandling.

"Hun har fået store mængder væske, smertestillende, antibiotika, virusbekæmpende medicin samt blodplasma fra vores andre elefanter, forklarer Mads Bertelsen.

Zoo-teamet har desuden haft løbende korrespondance og videomøder med andre specialister bla. i USA og Holland.

"I forvejen har vi et tæt samarbejde med zoologiske haver, dyreparker og eksperter verden over, og det er klart, at vi søgte al den viden, vi kunne få, som kunne hjælpe til Muns overlevelse," lyder det fra den zoologiske direktør og forsætter med at sende rosende ord til andre instanser, som har været en stor hjælp i en krisetid.
 
Der har nemlig også været et tæt samarbejde mellem Zoologisk Have og Veterinært Diagnostisk Laboratorium samt Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet, der bla. har fulgt Muns hvide blodlegemer, blodplader og blodprocent.

"Vi har fået ekstraordinær meget hjælp fra Laboratoriet og fra Universitetets blodbank. De har undersøgt blodprøver under hele forløbet og blodbanken har hjulpet os med uvurderlig viden om, hvordan vi kunne separere plasma fra de andre elefanter, som kunne gives til Mun, lyder det."

Selvom elefantungen er i klar bedring og ser ud til at komme sig, så er der dog stadig nogle ting, som dyrlægerne holder tæt øje med og er bekymrede for. 

"Den intensive behandling er gået hårdt ud over elefantens følsomme ører, som er det bedste sted for indgift af medicin. Derudover er hendes immunforsvar noget svækket. Der vil derfor gå nogle uger - måske måneder før vi ser, at Mun er helt ovenpå igen. Men foreløbig glæder vi os over, at  behandlingen for virussen har båret frugt," siger Mads Bertelsen, og fortsætter:

"Hele forløbet har været præget af en stærk, stærk indsats af mange dedikerede mennesker. Jeg er virkelig imponeret og stolt af vores folk herinde. Og så er Mun virkelig også bare en stærk lille elefant. Det er imponerende, hvad hun har været igennem, og hvordan hun har klaret det."

Man kan allerede nu se Mun lege i elefantanlægget.

Facts om forbrug:

Ca. 50 pizzaer (til personalet)

Ca. 1500 L væsketerapi

Ca. 60 poser elefantplasma

Ca. 300 doser Factor 7

Ca. 3 L Metamizole (svarende til ca. 60 hestedoser)

Ca. 1000 tabletter famciclovir (svarende til behandling af ca. 47 mennesker (3 tabl 3xdgl i 7 dage)

Ca. 100 flasker ganciclovir (svarende til ca. 142 menneskedoser)

Ca. 600 sprøjter og kanyler

Ca. 30 L rektalgel

Ca. 100 blodprøver

Ca. 75 urinprøver

Ca. 20 PCR-tests