Johnny Madsen deler ud fra gemmerne

Emil Martesen

55 uger siden

|

30/10/2023
Indland
Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix
Foto: Per Lange/Ritzau Scanpix
Rockveteranen løfter sløret for en sjov anekdote i sin nyeste bog.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I sin nyeste bog "Tilværelsen blev min skæbne" har den evigt populære rockveteran blandt mange finurlige fortællinger og anekdoter løftet sløret for en sjov en, om dengang verdens bedste restaurant kom på besøg i hans galleri på Fanø.

Og når verdens bedste restaurant, Noma, besøger Fanø, ville man forvente en kulinarisk oplevelse af de helt store.

Men Johnny Madsen, den ligefremme musiker og billedkunstner, valgte en anden tilgang:

"Noma. Vi havde på et tidspunkt besøg af restaurant Noma på Madsens Galleri på Fanø. De meldte deres ankomst, og vi lovede at lave mad til dem. De kom 40 mand. Okay, okay vi finder på noget. Vi havde masser af gode råvarer på øen. Først og fremmest Fanø-laks, som Noma selv brugte på deres restaurant, vi havde Fanø-skinke og Fanø-lam, og Kristiansen var flere gange kåret som Danmarks bedste slagter. Muligheder var der nok af. Vi havde så at sige flyglet, nu skulle vi bare finde nogle, der kunne spille på det", skriver han, og enden blev, at de serverede noget så jordnært som boller i karry for dem.

Og det faldt i god jord hos Noma.

René Redzepi, verdens bedste kok, var oppe og ta’ tre gange, lyder det videre fra Johnny Madsen.

Og dette møde mellem to så forskellige verdener – den fine dining og den folkelige madkultur – blev en øjenåbner for begge parter.

Der var nemlig i samme ombæring også lejlighed til en dybere samtale om madkunstens æstetik mellem Johnny Madsen og René Redzepi.

Og verdens bedste kok, der havde pointeret, at et godt måltid starter med synet, fandt Madsens efterfølgende udlægning om farvelære 'overordentligt interessant'.

Musikeren forklarede nemlig, at 'det mest harmoniske er, når komplementærfarverne støder op til hinanden. Altså hvis der lå et stykke broccoli, ville det være hensigtsmæssigt at lægge en gulerod ved siden af'.

Og det er netop den slags øjeblikke, der gør mad til mere end bare næring; det gør det til en oplevelse, der kan berige os på flere planer.