Institut langer ud efter politiet: "De diskriminerer"

Mathias Nielsen

138 uger siden

|

21/03/2022
Indland
Foto: Nordjyllands Politi
Foto: Nordjyllands Politi
En ny rapport viser, hvordan personer med afrikansk eller mellemøstlig oprindelse oftere sigtes af politiet.

Dagens topnyheder

Institut for Menneskerettigheder har netop udgivet en rapport omkring dansk politi, hvor fokuspunktet har været etnisk oprindelse i forbindelse med sigtelser.

Konklusionen er klar; Personer fra eksemplevis Afrika eller Mellemøsten har betydeligt større risiko end etnisk danske mænd for at blive anholdt eller sigtet af politiet uden at ende med en dom.

Instituttet har sammenholdt 2,5 millioner sigtelser i perioden fra 2009 til 2019 med de afgørelser, der blev truffet i sagerne.

Analysen viser, at risikoen for at blive sigtet uden at blive dømt er 27 procent højere for indvandrere og 45 procent højere for efterkommere af indvandrere end for personer af dansk oprindelse.

En lignende skævhed kan ses ved instituttets gennemgang af 270.000 anholdelser fra samme periode.

Rasmus Brygger, som er leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med etnisk ligebehandling, ser den nye rapport som udtryk for forskelsbehandling fra politiets side.

“Tallene viser så stor forskel på, hvordan mødet med politiet falder ud alt efter etnisk baggrund, at man bliver nødt til at se nærmere på, hvordan forskelsbehandling i politiet kan undgås,” siger han til Politiken og tilføjer:

“Der er et behov for, at politiets ledelse skal tage risikoen for etnisk profilering alvorligt og gøre en aktiv indsats for at modvirke forskelsbehandling.”

Ifølge Institut for Menneskerettigheder, så er der tale om etnisk profilering, hvis politiet bruger hudfarve, sprog, religion, race eller nationalitet i deres arbejde, uden at der er nogen objektiv eller rimelig grund til en sådan vurdering.