I dag sker det: Kan ende med at koste danskerne dyrt

Nicolai Steinicke

70 uger siden

|

14/09/2023
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I dag bliver det afgjort, om det skal begynde at koste penge for danskerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Før i tiden var det gratis for danskerne - men den tid er måske snart forbi.

I dag skal EU-domstolen i Luxenbourg afgøre, om hvorvidt der skal tysk pant på dåser der sælges til Danmark ved den tyske grænsehandel.

Det skriver TV 2.

Sagen består af Dansk Erhverv i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, mod EU-Kommissionen, der nu tager sit næste skridt.

I 2021 vandt den danske side af retssagen dommen, hvor kommissionen valgte at anke. Det betyder at hvis Dansk Erhverv vinder sagen i dag, kan det resultere i at danskerne i fremtiden skal betale tysk pant på de dåser de køber på den anden side af grænsen.

EU-domstolens generaladvokat har dog været ude med en anbefalet dom til kommissionens fordel.

Ligesom i Danmark har Tyskland et velfungerende pantsystem, der har til formål at mindske miljøproblematikker og øge genbrug. En tysk 33 centiliter dåse har 0,25 cent pant, hvilket svarer til 1,9 danske kroner.

Tre store problemer

Ifølge Dansk Erhverv spiller to vigtige aspekter ind i problemstillingen:

1) Billigere dåser solgt på den anden side af den tyske grænser sænker salget på det danske marked,

2) Mange tyske dåser havner i naturen da forbrugerne ikke kan genanvende dem.

3) Det sorte marked af tysk øl og sodavand, der bliver videresolgt af privatpersoner i Danmark.

Ifølge branchedirektør for handel i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen, er den tyske stat blevet spurgt om hvorvidt der er mulighed for at komme udenom pantsystemet.

- Udgangspunktet er, at der er lavet nogle hjemmelavede eksporterklæringer fra grænsekøbmændenes side. Hvis man bare skriver under der, kan man blive fritaget pantforpligtelsen.

- Det, der er lidt spøjst, er, at hvis man spørger Tyskland, "er der nogen undtagelsesmulighed i den tyske lovgivning i forhold til pant?", så siger de nej, fortæller Larsen.