Helt utrolig tiltag: Vil lagre CO2 i Danmarks undergrund

Marcus Dam

6 uger siden

|

07/03/2025
To virksomheder har ansøgt om tilladelse til at udforske mulighederne for at lagre CO2 i Danmarks undergrund.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ansøgningerne er en del af Energistyrelsens licensrunde for undersøgelse af nærkystområder, hvor lagring af CO2 kan blive en vigtig brik i kampen mod klimaforandringer.

CO2-lagring kan blive en realitet

Danmark er kendt for sine gunstige geologiske forhold, hvilket gør landet til et attraktivt sted for CO2-lagring. 

Ifølge Henrik Sulsbrück, chef for CO2-lagring i Energistyrelsen, bekræfter de to ansøgninger interessen for at bruge den danske undergrund til at binde CO2 og dermed reducere drivhusgasudledninger:

"CO2-lagring er en meget vigtig del af løsningen på de klimaudfordringer, vi står midt i. Danmark har de nødvendige rammer til at sikre en sikker og miljøvenlig lagring," siger han i en pressemeddelelse.

Ansøgningerne er indsendt af CarbonCuts A/S samt en gruppe bestående af TotalEnergies EP Danmark A/S og Mitsui & Co. Ltd.

De ønsker at undersøge tre områder: Inez, Lisa og Jammerbugt, som tidligere er blevet udpeget som potentielle lagringssteder.


Hvad sker der nu?

Energistyrelsen vil nu gennemgå ansøgningerne og vurdere de tekniske og finansielle forudsætninger hos de involverede virksomheder.

Før en endelig tilladelse kan gives, skal klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard fremlægge en rapport for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Hvis licenserne godkendes, får virksomhederne op til seks år til at undersøge undergrunden og afgøre, om den er egnet til sikker lagring af CO2. 

Hvis det viser sig muligt, kan de derefter ansøge om en permanent lagringslicens, der kan gælde i op til 30 år. 

Efter den periode vil projektet gå ind i en lukningsfase, hvor lagringsstedet overvåges.

CO2-lagring spiller en central rolle i Danmarks ambitioner om at reducere drivhusgasudledninger. 

Lagringsmetoden indebærer, at CO2 fra fabrikker og affaldsforbrændingsanlæg indfanges og lagres dybt under jorden i geologiske formationer, hvor det ikke kan undslippe til atmosfæren.

Tre nærkystområder er allerede blevet identificeret som særligt egnede, og en strategisk miljøvurdering har fastslået, at lagringen kan ske på en forsvarlig måde.

Det er første gang, at disse områder indgår i en licensrunde, og staten vil via Nordsøfonden eje en andel på 20 % i alle fremtidige lagringsprojekter. 

Flere licensrunder har tidligere ført til tildeling af lagringstilladelser både i den danske del af Nordsøen og på land.

Interessen for at lagre CO2 i Danmark er dermed større end nogensinde, og de kommende år vil afgøre, om den danske undergrund bliver en central brik i klimakampen.


Ads by MGDK