Forebyggelse, forskning og folkeoplysning er ved at skrive historie i dansk sundhedsvæsen.
En ny statusrapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at Danmark er faretruende tæt på at kunne eliminere livmoderhalskræft som folkesygdom – og det allerede inden 2040.
Det skriver DR.
Den fremskudte position skyldes især to afgørende faktorer: høj tilslutning til HPV-vaccination blandt børn og et solidt deltagerantal i screeningsprogrammerne for kvinder. Tilsammen udgør de en effektiv dobbeltindsats, der nu for alvor sætter sygdommen under pres.
“I 1960'erne var livmoderhalskræft den tredje hyppigste kræftform for kvinder. I dag er den nummer 13,” lyder det fra overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard, der står bag rapportens hovedkonklusioner.
For at WHO vil anerkende en kræftform som elimineret i et land, kræver det, at forekomsten ligger under fire tilfælde per 100.000 kvinder. Og den grænse er Danmark nu faretruende tæt på at ramme – og potentielt blandt de allerførste lande i Europa, der kommer dertil.
Status lige nu er opløftende: 89 procent af de 12-årige børn er vaccineret mod HPV. Målet er 90. Samtidig deltager 60 procent af danske kvinder i det landsdækkende screeningsprogram for livmoderhalskræft, hvor ambitionen er at nå 70.
Men selv med de flotte tal er sejren ikke i hus endnu. Det kræver stadig aktiv opfølgning og målrettet indsats for at lukke de sidste huller – især i udsatte grupper. Projektchefen peger blandt andet på, at der er tydelige sociale og etniske forskelle i, hvem der tager imod vaccination og deltager i screeninger.
“Hvis det skal lykkes at udrydde livmoderhalskræft, kræver det, at myndighederne holder øje med udviklingen og sætter ind, hvor tilslutningen til vaccination og screening er for lav,” understreger Janne Bigaard.
Som et konkret løft til screeningen har sundhedsmyndighederne for nylig indført en hjemmeprøve, som skal gøre det lettere – og mere tilgængeligt – for kvinder at tage del i forebyggelsen, uden at det kræver en tur til lægen.
Hvis udviklingen fortsætter, kan Danmark snart stå med et globalt sundhedsmæssigt gennembrud: at have elimineret en kræftform – ikke med mirakelkure, men med systematisk forebyggelse og målrettet folkesundhed.