Gennem den senere tid har debatten om halal-slagtede fødevarer i Danmark kørt på højtryk, og det har man også mærket hos Gråsten Fjerkræ i Gråsten i Sønderjylland.
Flere hundrede kunder har spurgt fjerkræ-producenten om kyllingerne bliver halal-slagtet, og det tager virksomheden nu konsekvensen af.
Gråsten Fjerkræ vil mærke kødet med "ikke-halal slagtet", og det har man nu fået lov til af Fødevarestyrelsen.
Mærkningen sker efter en ansøgning til styrelsen, hvor man spurgte om muligheden for at bruge ordene "halal-free" og "ikke-halal slagtet".
- Det er Fødevarestyrelsens vurdering, at der ikke er forskel på kødets egenskaber mellem halal slagtet og ikke-halal slagtet kød. Da en betegnelse som "halal-free" ville indikere, at er kødet er fri for en egenskab, som halal-slagtet kød har, betragtes en sådan mærkning som vildledende, lyder det fra Olaf I. Nommensen fra Fødevarestyrelsen i svaret til Gråsten Fjerkræ.
- Derimod kan en mærkning med "ikke-halal slagtet" henføres til slagtemetoden, og selve ordlyden betragtes derfor ikke som vildledende, skriver Fødevarestyrelsen i brevet til den sønderjyske fjerkræ-producent.
Gråsten Fjerkræ slagter kyllinger uden hverken halal-metoderne eller tilknyttede imaner.
Hos fjerkræ-producenten er direktør Gunder Jensen dog forundret over loven på dette område.
- For et lille firma som Gråsten Fjerkræ har vi flere gange stødt på problematikken omkring anprisning. Fx må vi ikke anprise vore hanekylling bryster med ”ikke pumpet”, vi må heller ikke anprise vore hanekyllinger med ”fri for antibiotika” og nu aktuelt ”ikke halalslagtet”. Det er underligt, vi må altså ikke fortælle forbrugerne sandheden og samtidigt siger vi i Danmark at vi har ytringsfrihed. lyder det fra Gunder Jensen.
Virksomheden har dog altså nu fået lov til at skrive "ikke-halal slagtet" på kyllingerne.