Gode huskeregler i julen: Der er mange penge at spare, hvis du gør dette

Nicolai H

4 uger siden

|

19/12/2024
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Julen behøver ikke være dyrere end højest nødvendigt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vinterens kolde temperaturer har for alvor fået danskerne til at skrue op for varmen. Det mærkes tydeligt hos et af landets største fjernvarmeselskaber, der har tændt for alle de store anlæg for at kunne forsyne varmekunderne med varme.

”De lavere temperaturer, særligt her i december, har sat kundernes forbrug op. Vi forventer, at det høje forbrug fortsætter hen over julen, hvor det er de færreste, der har lyst til at gå og fryse”, siger forsyningschef hos Fjernvarme Fyn, Jakob Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Men selvom temperaturen udenfor er lav, er der ingen grund til at fastholde den høje temperatur, mens du er væk på juleferie.

Så meget kan du spare

Hos Fjernvarme Fyn anslår forsyningschefen, at et gennemsnitligt hus på 130 m² bruger omkring 80 kilowatt varme om dagen til opvarmning og varmt vand i vintermånederne.

”Hvis du skruer 20 procent ned for varmen, svarer det til en besparelse på ca. 80 kroner på en uge for Fjernvarme Fyns kunder, der betaler en fjernvarmepris under gennemsnittet. Tilhører du et fjernvarmeselskab, som har en pris for fjernvarme, der ligger over gennemsnittet, er beløbet, du sparer, højere”, siger Jakob Rasmussen og fortsætter:

”For en enkelt juleferie lyder det måske ikke af meget, men hvis du gør det til en vane hver gang, du forlader huset i mere end en dag ad gangen, kan det hurtigt løbe op”, siger han.

Alle kan få en lavere varmeregning

Ifølge Videnscentret Bolius svarer den besparelse meget godt til, hvad den gennemsnitlige dansker på landsplan kan spare, hvis varmekilden er en anden end fjernvarme.

Bolius.dk står der nemlig, at du med naturgas som varmekilde i snit kan spare 120 kroner om ugen. Hvis du ejer en luft-til-vand-varmepumpe, kan du spare ca. 65 kroner pr. uge, mens du kan spare ca. 120 kroner, hvis du ejer et nyt oliefyr.

Den gode tommelfingerregel her er, ifølge Jakob Rasmussen, at for hver grad du sænker temperaturen, ryger der 5 procent på din varmeregning.

”Det betyder, at hvis du tager på en god lang juleferie i ca. 14 dage, så er din besparelse på varmeregningen løbet op i 160 kroner, og 320 kroner hvis du er væk i en hel måned. Beløbet er naturligvis højere, jo dyrere en varmekilde du har eller jo højere en fjernvarmepris du betaler”, forklarer Jakob Rasmussen.

Skru ned om natten

Der er også besparelser at hente, når du er tilbage fra juleferie. Her kan du nemlig fortsætte de gode vaner – bare om natten.

”Har du radiatorer, kan du sænke temperaturen 2-3 grader om natten. Her skal du bare skrue ned for varmen to timer inden sengetid, lyder det gode råd fra Jakob Rasmussen, der dog påpeger, at hvis du har gulvvarme, skal du ikke sænke temperaturen om natten. Gulvvarmen reagerer nemlig væsentligt langsommere på ændringer, når du skruer op eller ned for temperaturen”, forklarer Jakob Rasmussen og fortsætter:

”En tredjedel af den varme, du forbruger, går faktisk til at varme dit badevand op. Så hvis du erstatter lange varme bade med kortere bade, vil det også kunne mærkes på din varmeregning”, siger Jakob Rasmussen.

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at huske, at uanset om du holder jul hjemme eller ude, skal du altid sørge for at have alle radiatorer tændt i huset på én gang.

”Du må aldrig kun åbne én radiator for fuld varme, hvis der er flere radiatorer i rummet.
Det er mere økonomisk at åbne alle radiatorer for svag varme – også selvom en enkelt let kunne klare behovet”, siger forsyningschefen.

Selvom der er penge at spare ved at skrue ned for varmen, er det en god idé at holde temperaturen over 17 grader, selv når du ikke er hjemme. For lave temperaturer kan øge risikoen for skimmelvækst, især hvis der dannes kondens på vinduerne.