Frygt for atomkrig: Partierne har forskellige holdninger til atomvåben i Danmark

Mathias Madsen

145 uger siden

|

07/03/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Debatten om atomvåben er på sit højeste i mange år, efter Putin er begyndt at 'rasle' med sine atomvåben.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad gør vi i Danmark, hvis amerikanerne vil opstille atomvåben på dansk jord?

Det spørgsmål er måske mere relevant end nogensinde før, eftersom Ruslands præsident, Vladimir Putin, er begyndt at 'rasle' med sine atomvåben i forbindelse med sin invasion i Ukraine.

Det er blandt andet meldt ud, at Rusland formentlig vil opstille atomvåben i Hviderusland, og det er derfor nærliggende at tro, at USA måske vil opstille atomvåben i andre lande tættere på Ukraine - for eksempel i Danmark. 

For cirka en måned siden var svaret på spørgsmålet et klart "nej" fra den danske forsvarsminister, Morten Bødskov, da han blev spurgt om netop det, da han og statsministeren fortalte om et nyt og tæt militært samarbejde med USA.

Det skriver TV2.

Søndag aften præsenterede Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), sammen med Jakob Ellemann-Jensen (V), Pia Olsen Dyhr (SF), Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K) en ny forsvarsaftale, som blandt andet sender forsvarsforbeholdet til folkeafstemning til sommer, øger forsvarsbudgettet med flere milliarder og udfaser russisk gas. 

Her var det derfor meget nærliggende, at spørgsmålet om amerikanske atomvåben i Danmark endnu engang blev stilt, og svaret var det samme. 

"Der er vores holdning fortsat den samme," sagde Frederiksen således meget kort, mens andre partiformænd dog ikke var helt afvisende overfor ideen. 

"Hvis der kommer sådan en anmodning, må vi se på den. Jeg må bare sige, at verden er forandret," udtalte Venstres formand således, og Konservatives formand udtalte ligeledes følgende: 

"Jeg synes, man skal passe på med at udelukke noget som helst. Jeg synes, det vigtigste er, at vi har en dialog med vores allierede, og så må vi se, hvad der sker, hvis amerikanerne en dag kommer med den henvendelse."

Til det indskød Olsen Dyhr fra SF, at "det nok er et område, hvor vi ikke er enige i kredsen," ligesom Enhedslisten gav udtryk for, at de frygtede, at oprustningen i det danske forsvar og det mulige brud med forsvarsforbeholdet vil føre til et "våbenkapløb," som i værste fald kan resultere i "atomkrig eller meget voldsom krig."

En konsekvens som ingen naturligvis ønsker.