Fødevarestyrelsen er altid på pletten, når der skal advares mod fødevarer, som du måske allerede har købt.
Nu er dog på banen med en advarsel og opfordring til dig, inden du foretager dit køb.
Fødevarestyrelsen har i dag udsendt en pressemeddelelse, hvor advarer danskere, der køber deres kosttilskud via nettet.
De skriver at knap hver fjerde dansker køber deres vitaminpiller, fiskeolie og andre kosttilskud på nettet. De fleste tjekker op på den hjemmeside, hvor de køber produkterne fra, men det er de færreste der rent faktisk tjekker, om kosttilskuddene indeholder farlige stoffer.
Ifølge en undersøgelse som Fødevarestyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået lavet af Wilke, så viser den, at kun 35 % af folk der køber kosttilskud på nettet, tjekker op på, om de indeholder farlige stoffer.
"Jeg er glad for at se, at de fleste forbrugere er opmærksomme, når de køber via nettet. For de, der ikke er, og som blindt køber ulovlige produkter på en udenlandsk eller dansk hjemmeside, risikerer, at de køber og spiser kosttilskud, som skader deres helbred," fortæller Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen kommer herunder med fem gode råd til dig, der køber dine kosttilskud på nettet. Uanset om du køber det via en hjemmeside eller en lukket Facebook-gruppe, så bør du følge disse fem råd.
1. Overvej, inden du køber kosttilskud på en udenlandsk hjemmeside
Fødevarestyrelsen har ikke mulighed for at kontrollere udenlandske hjemmesider. Hvis du køber kosttilskud fra en udenlandsk hjemmeside, kan du derfor ikke være sikker på, om de er kontrolleret, og om de indeholder farlige stoffer.
2. Tjek, om Fødevarestyrelsen fører kontrol med virksomheden
På Fødevarestyrelsens findsmiley.dk kan du se, om virksomheden er registreret hos Fødevarestyrelsen, og dermed er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol (gælder kun for danske virksomheder).
3. Tjek indholdet i kosttilskuddet
Kosttilskud skal anmeldes til Fødevarestyrelsen, inden det bliver solgt. De kosttilskud, som er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol, kan du finde i kosttilskudsportalen.
4. Tjek hjemmesiden
En hjemmeside kan se ud, som om den er dansk, selvom den i virkeligheden er udenlandsk. Tjek hjemmesiden for stavefejl og skæve og/eller meget billige priser. Find og læs altid kontaktoplysningerne og handelsbetingelserne. Det kan give dig et indtryk af virksomheden.
5. Tjek, hvem der står bag hjemmesiden
Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken.