Et flertal af danskerne mener, at danske statsborgere automatisk skal gøres til organdonorer, når de fylder 18 år. Det skriver Søndagsavisen.
I en YouGov-undersøgelse svarer 51 procent, at man automatisk skal være organdonor, selvom man ikke aktivt har tilmeldt sig. I dag har kun en million danskere meldt sig som donorer, selvom otte ud af ti er positivt indstillet overfor at blive donor.
Det har fået sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at spørge Etisk Råd, om de mener, at Danmark skal indføre såkaldt formodet samtykke, der betyder, at man aktivt skal framelde sig donorregistret modsat i dag, hvor man aktivt skal tilmelde sig.
- Vi taler altid om, at det er vigtigt at lytte til folket. Hvorfor gælder det ikke her? Jeg håber, at Etisk Råd tænker sig grundigt om og tager hensyn til befolkningens ønsker, siger formand for foreningen Liv, Karin Riis-Jørgensen, til Søndagsavisen.
I 2015 stod 409 personer på venteliste til et nyt organ. Af dem døde 27 personer, før det blev 2016. Det svarer til, at der dør en hver anden uge, mens han eller hun venter på et nyt organ.
Det får dog ikke Nyreforeningen til at gå ind for formodet samtykke.
- Det passer bedre til den danske ånd, at man selv vælger, hvad man gerne vil. Derfor synes vi, at man skal gøre en ekstra indsats for at presse folk til at tage stilling via kampagner og oplysning, siger landsformand Jan Rishave.
Netop kampagner og oplysning har vist sig at have en god effekt i den periode, hvor de kører, ligesom opmærksomhed om organdonation i medierne får flere til at tilmelde sig.
Alligevel mener Karin Riis-Jørgensen ikke, at oplysning og kampagner har virket tilstrækkeligt.
- Vi har i mange år snakket om, hvordan vi skal få de 80 procent af danskerne, der gerne vil være donorer, til også at blive det. Og det har ikke rykket epokegørende. Derfor må vi til at tænke i nye baner, siger hun.