Flere danskere glemmer det: Kan i sidste ende være helbredstruende

Kamille Isaksen

59 uger siden

|

01/11/2023
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er vintermørket ved at være over os, og det betyder, at vi skal huske en særlig ting.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vintermørket er over os, og med det kommer Fødevarestyrelsens opfordring til at tage D-vitamintilskud.

De officielle kostråd sikrer normalt kroppens behov for næringsstoffer, men med vinterens ankomst anbefaler myndighederne et ekstra skud af D-vitamin fra oktober til april. Disse anbefalinger gælder ikke kun for voksne og børn, men også for specifikke grupper med forskellige behov.

D-vitamin, afgørende for stærke knogler og generel sundhed, dannes naturligt i huden gennem solens UVB-stråler. Fra maj til september er solen i Danmark kraftig nok til at skabe den nødvendige D-vitaminmængde ved blot kortvarige ophold udendørs midt på dagen.

Men når vinteren rammer, svækkes solens stråling, hvilket forhindrer dannelse af D-vitamin. Den resulterende mangel af D-vitamin kan være afgørende for mange danskeres helbred, især om foråret efter en vinter uden solens bidrag.

Mens solen er en væsentlig kilde til D-vitamin, afslører undersøgelser af danskernes kostvaner, at vi ikke får nok D-vitamin fra maden alene. De større mængder findes primært i fede fisk som laks, sild og makrel samt i mindre mængder i mælk, ost og æg - men er stort set fraværende i planter.

Mangel på D-vitamin kan få alvorlige konsekvenser, hvilket understreges af Kræftens Bekæmpelses undersøgelse. Resultaterne af denne undersøgelse viste, at næsten hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, mangler D-vitamin om foråret. 

Disse data ligger til grund for en ekspertgruppes vurdering af danskernes D-vitaminindtag, og anbefalingen om at øge indtaget af D-vitamin er med det formål at styrke knoglesundheden for dem med D-vitaminmangel.