Fængslerne skriger på mere mandskab: Nu får det store konsekvenser for de indsatte

Mathias Madsen

2 timer siden

|

10/10/2024
Personalemanglen i Kriminalforsorgen får nu alvorlige konsekvenser for Danmarks indsatte.

Dagens topnyheder

De fleste uddannelser i Danmark skriger på arbejdskraft, men der er nogle områder, som er særligt hårdt trængende.

Det gælder især de offentlige arbejdspladser, hvor man arbejder med mennesker; dvs. sygeplejerske, pædagog, politibetjent og lignende, men ét af de erhverv, som desperat mangler aller flest folk, er fængselsvæsenet.

Ifølge mediet Ingeniøren mangler der således flere hundrede fængselsbetjente i Kriminalforsorgen i Danmark, og det svarer til, at mere end hver femte stilling som fængselsbetjent ikke er besat.

Det har de indsatte i Kriminalforsorgen ifølge formanden for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, længe kunne mærke i form af, at de har arbejdet op mod 60 timer i ugen og med 12 timers vagter.

"Vi er langt de fleste steder overgået til 12-timers vagter, som unægteligt vil have konsekvenser for privatlivet," har han således forklaret i en kommentar til pressen, og han har uddybet: "Som det allersidste har vi accepteret, at der kan afviges fra 48-timers reglen, så kollegaerne må arbejde 60 timer om ugen."

Nu sætter formanden dog foden i jorden. Ifølge ham kan Danmarks fængselsbetjente nemlig ikke løbe hurtigere, end de allerede gør, og derfor ser man sig nu i Kriminalforsorgen nødsaget til at lade personalemanglen gå enndu mere ud over de indsatte, end den allerede gør.

"Derfor er vi nødt til at se 'luk på nat' som en nødløsning," har han forklaret og uddybet, at "luk på nat" indebærer, at de mange tusinde indsatte i Danmarks fængsler risikerer at sidde indespærret i deres egen celle op mod 23 timer i døgnet.

"Selvfølgelig skal vi sikre deres besøg, og de skal kunne komme til lægen og ryge deres smøg på gårdturen. Men for at vi kan overleve, er vi nødt til at låse døren i stedet for at åbne til fællesskabet," har formanden således forklaret.

Han ærgrer sig over, at det er nødvendigt og kalder det "en dårlig ide," men han understreger, at "det er nødvendigt, hvis vi skal overleve."

Yde Sørensen håber og beder til, at politikerne snart får øjnene op for alvoren af personalemanglen i en sektor, som er med til at opretholde det retssamfund, som vi udadtil bryster os med at have, og han understreger, at "luk for nat" aldrig må blive andet end "en nødløsning."

"Luk på nat er ikke en god idé, men alternativet er værre," har han således slået fast, og han slutter kommentaren til pressen af med følgende udtalelse:

"Vi skal af med 12-timers vagterne, så vores kollegaer igen kan se deres familier. Vi skal tilbage til, at de rent faktisk kan udføre det arbejde, de er blevet ansat til. Værkmestrene skal tilbage på værkstederne og fængselsbetjentene skal have tid til noget så simpelt som at tale med de indsatte."