For nogle forældre er udsigten til en uge i Alperne fristende nok til at trække børnene ud af skolen – også selvom kalenderen ikke dikterer ferie endnu.
Men det er en tendens, der nu får landets skoleledere til at hæve et advarende øjenbryn.
Formand for Skolelederforeningen, Dorte Andreas, ser med bekymring på den stigende tendens til, at børn får fri uden for skolernes officielle ferier.
"For nogle bliver det til mange fraværsdage over et skoleår eller skoleliv. Det har betydning for eleven selv og for fællesskabet i klassen. Jeg savner, at flere tænker over det, inden de bare beder om fri," udtaler Dorte Andreas til Jyllands-Posten.
Hun fremhæver, at selvom der ikke findes officielle tal på, hvor mange børn der mister undervisning på grund af skiferier og andre fristelser, er meldingen fra landets skoleledere klar: Det sker oftere end nogensinde før.
Ulovligt fravær – hvis skolen siger nej
Skoleledere kan i princippet afvise forældrenes forespørgsel på frihed uden for ferieperioderne. Hvis de gør det, registreres barnets fravær som "ulovligt", hvis barnet alligevel bliver hjemme.
Forældreformand Regitze Spenner Ishøy mener dog, at fleksibilitet er nøglen. Hun anerkender ønsket om at holde ferie i de officielle ferier, men peger på, at det ikke altid kan lade sig gøre.
I stedet foreslår hun, at skolerne forsøger at tilpasse sig, så fravær uden for ferier ikke bliver så disruptivt for undervisningen.
Er 165 fridage ikke nok?
Skoleåret i Danmark byder på 200 undervisningsdage, og det efterlader i teorien 165 dage til at rejse, slappe af og nyde livet uden bekymring for fraværsprocenter.
Det burde ifølge Dorte Andreas være tilstrækkeligt til at få dækket familiens behov for sne under fødderne.
I en undersøgelse foretaget af Europæiske ERV Rejseforsikring forventede syv procent af danskerne i 2024 at tage på skiferie den vinter – og det er ikke alle, der kan nøjes med at rejse i uge 7 eller 8.