En pakke Lurpak koster 33 kroner i Rema 1000: Her kan du få det for 14

Henrik Rothenbücher

120 uger siden

|

24/07/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er meget forskel på prisen.

Dagens topnyheder

Et billede delt på Facebook viser Lurpak til kun 14 kroner i et supermarked. Det fik mange Facebook-brugere til tasterne, for hvordan kan det ske, at smør kan koste 33 kroner i Danmark, men det halve flere tusinde kilometer væk.
"Min ven Chadi er i Beirut. Her koster en pakke 200 g. Lurpak smør, hvad der svarer til to US dollars. Ca. 14 kr. Pakkerne er produceret i Holstebro. Ergo er der transportudgifter inkluderet. I Rema 1000 - et såkaldt discountvarehus - er prisen i Danmark 33,00 kr. Den forskel kan ikke have meget med en lokal krig i Ukraine/Rusland at gøre."

Sådan skriver Gorm Rasmus Pedersen i et indlæg på Facebook, der i de sidste dages tid er blevet delt vidt og bredt. Mere end 6.000 delinger er det blevet til og mange forargede kommentarer. For hvordan kan smør blive billigere af at blive fragtet flere tusinde kilometer væk fra produktionsstedet?

Ifølge de fleste kommentarer skyldes prisforskellen supermarkedernes prispolitik. Altså er det supermarkederne, der skummer fløden og tilsyneladende så meget, at det bliver til hvidt smørguld.

Moms, købekraft og andre forklaringer

På grund af opslagets popularitet har webmediet TjekDet gået sagen efter i sømmene, og selvom noget af prisforskellen kan forklares med moms, købekraft og efterspørgsel, så er konklusionen dog stadig, at det slet ikke er usandsynligt, at supermarkederne skruer ekstra op for priserne for at tjene på krisen.

Prisstigningerne skyldes primært, at råvarernes pris er på himmelflugt, men alligevel virker det påfaldende, at man kan købe smør produceret i Holstebro til det halve af den danske pris, efter det er transporteret flere tusinde kilometer. Transportpriserne har nemlig også været på himmelflugt.

Fødevareøkonom ved Københavns Universitet, Henning Otte Hansen, forklarer til TjekDet, at momsen i Danmark på 25 procent skal sammenlignes med momsen i Libanon på 11 procent. Deri ligger en del af forklaringen på den store prisforskel.

Det kan dog slet ikke forklare hele forskellen. Derfor skal der ligeledes kigges på danskernes købekraft og den efterspørgsel, der er på smør i Danmark.

Men selv med de faktorer på plads, så er forskellen så stor, at Henning Otte Hansen ikke vil afvise, at supermarkederne skruer ekstra op for priserne i forbindelse med krisen. Supermarkederne har ifølge fødevareøkonomen en tendens til at overreagere på prisstigningerne.

“Man så i hvert fald tilbage i 2008, at supermarkederne havde en større fortjeneste. Jeg vil tro, det er det, vi ser igen,” siger Henning Otte Hansen til TjekDet.

Selvom priserne er tæt på det halve i Libanon, så skal der alligevel købes en del smør, før det kan svare sig at tage en smuttur til Beirut for at shoppe.

Hvad tror du? Er priserne i danske supermarkeder steget for meget og er det supermarkederne, der skummer fløden?