Danmark er kendt for sit rene drikkevand, der i generationer har været en selvfølge i de fleste hjem.
Men en ny kortlægning af drikkevandsprøver udført af Ingeniøren afslører bekymrende fund af det kræftfremkaldende stof PFOA, som er blandt de mest skadelige kemikalier mennesket har skabt.
Fundene skaber alvorlig bekymring blandt forskere og sundhedseksperter, der peger på både kort- og langsigtede konsekvenser for folkesundheden.
Fund af PFOA er registreret i drikkevandsprøver fra flere områder i landet, herunder tætbefolkede byer som København og Aarhus.
Stoffet, som ophober sig i vitale organer som blod, lever og nyrer, er også blevet målt på Frederiksberg Vandværk, der leverer vand til omkring 100.000 borgere.
Sådan skriver Ingeniøren ifølge Presse-fotos.dk.
Flere end 20 andre steder har også konstateret forekomst af stoffet i vandprøverne.
Selvom niveauerne endnu ikke overskrider Miljøstyrelsens grænse på to nanogram per liter drikkevand, er eksperter bekymrede.
Selv minimale mængder kan over tid have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, påpeger Amalie Timmermann, der er forsker i miljøepidemiologi ved Syddansk Universitet:
"Ingen falder døde om lige nu og her, men PFOA har skadelige effekter, som mange bliver udsat for," siger hun.
Skjulte sundhedsrisici
Mens kræft er det primære fokus i debatten om PFOA, understreger forskere, at stoffets konsekvenser rækker langt ud over kræftrisikoen.
PFOA kan også påvirke fertilitet, hormonbalancer og immunsystemet.
Især hos børn er risikoen betydelig, da stoffet kan overføres gennem både navlestreng og modermælk, hvilket kan svække immunforsvaret.
"Hvis vi alle sammen render rundt med et dårligere immunsystem, end vi egentlig behøvede, og derfor får lidt flere infektioner, koster det samfundet hospitalsregninger, sygedage hos voksne og børn og tabte leveår," forklarer Amalie Timmermann.
For borgerne er der ingen nemme løsninger. Selv skift til flaskevand er ikke en fuldstændig løsning, da mange plastflasker også indeholder PFAS.
I stedet opfordrer forskere til en øget indsats for at forhindre forureningen af grundvandet.