Efter kæmpe 'bombe' tog Farhad-sagen uventet drejning - men det stopper ikke her

Emil Martesen

55 uger siden

|

02/11/2023
Indland
Foto: Sydøstjyllands Politi
Foto: Sydøstjyllands Politi
Der bliver fortsat kastet lys på Farhad-sagen, der efterhånden indeholder flere ubesvarede spørgsmål end svar.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En overraskende udvikling har kastet nyt lys over den syriske familie fra Vejle, der for nylig blev kendt gennem DR-dokumentaren "Forfulgt af politiet?".

I kølvandet på DR-dokumentaren, der drejer sig om, at en 16-årig dreng ved navn Farhad forsvandt den 9. april 2022 efter en politiaktion, har den unge dreng fra Vejle angiveligt været i kontakt med familien.

Men spørgsmålet om, hvorvidt Farhad Tober er fundet, har skabt en labyrint af usikkerhed og spekulationer.

Det blev der dog sat en stopper for, da der blev taget hul på denne uge.

Der sprang nemlig en vaskeægte 'bombe' da Sydøstjyllands Politi løftede sløret for nye oplysninger i sagen.

De oplyste nemlig til Vejle Amts Folkeblad, at politiet tidligere har modtaget oplysninger om, at den 17-årige Farhad Tobers familie har været i kontakt med ham, mens det har været udlagt, at han var forsvundet.

Men det stopper ikke her.

En række nøje beskrivelser af episoden så nemlig dagens lys.

"Sydøstjyllands Politi modtog den 26. april 2022 oplysninger om, at Farhad Tober blev holdt skjult på en ukendt adresse, at hans mor havde kontakt med ham, samt at grunden til, at Farhad Tober blev holdt skjult, var, at familien var bange for, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne ham, ligesom et familiemedlem ønskede at skade politiets omdømme", oplyste Ulla Kaspersen, der er kommunikationschef hos Sydøstjyllands Politi til avisen.

Politiets detaljer fortsætter dog ufortrødent.

"Ultimo marts 2023 rettede en kvinde henvendelse til Sydøstjyllands Politi. Kvinden oplyste i den forbindelse, at hendes barn havde fortalt, at barnet ”sidst på året 2022” var gået forbi en gruppe på skolen, der via en telefon havde haft korrespondance med Farhad Tober. Kvinden oplyste endvidere, at det var almindeligt kendt blandt eleverne på skolen, at Farhad Tober har det godt, ligesom det var almindelig kendt, at han opholder sig i Tyskland. Farhad Tobers familie har i forbindelse med behandlingen af sagen oplyst til politiet, at de ikke har forbindelser i Tyskland. Sydøstjyllands Politi vurderede på den baggrund – og henset til oplysningernes ukonkrete karakter – at der ikke var relevante efterforskningsmuligheder, der kunne verificere oplysningerne", skriver politiet til Vejle Amts Folkeblad.

Og sidenhen har Thomas Skou Roer, der er politiforsker hos Københavns Professionshøjskole, ikke lagt skjul på, at han er overrasket over, at Sydøstjyllands Politi går ud med en så detaljeret beskrivelse af efterforskningen, der indeholder ubekræftede oplysninger:

"Det er højst usædvanligt, at politiet deler oplysninger på denne måde. Der er forskellige retslige hensyn at tage i den her henseende i forhold til tavshedspligt", siger han til TV 2.

Denne handling strider imod den almindelige praksis og rejser spørgsmål omkring retslige hensyn og tavshedspligt.

Tanja Kammersgaard, ekspert i persondataret, påpeger yderligere problematikker. Hun fremhæver, at politiets handlinger kan overskride grænserne for nødvendig behandling af personoplysninger og potentielt bryde med databeskyttelsesrettens princip om rigtighed.

Denne sag, som har fanget mediernes opmærksomhed, har også vakt undren hos DR, der står bag dokumentaren 'Forfulgt af politiet?'. Thomas Falbe, chefredaktør hos DR Nyheder, udtrykker sin forundring over politiets beslutning om at offentliggøre oplysninger, de ikke kan stå inde for:

"Det er at viderebringe rygter", siger han blandt andet.

Der er nu kun lagt endnu mere brænde på bålet i sagen, der efterhånden har flere ubesvarede spørgsmål end svar.