Dyster melding fra Magnus Heunicke - Ingen går fri

Henrik Rothenbücher

222 uger siden

|

15/09/2020
Indland
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, foto: Shutterstock.com
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, foto: Shutterstock.com
Danmarks Ældre- og Sundhedsminister Magnus Heunicke kommer med en dyster melding til danskerne på de sociale medier.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

‘Jeg vil gerne sætte fokus på de senfølger, som vi kan se rammer mennesker, der har været smittet med covid-19’, sådan starter Magnus Heunicke sit Facebook-opslag. 

Hvis man bliver ramt af coronavirus er det ikke kun mens sygdommen står på, at kroppen er svækket - rigtig mange oplever efterfølgende gener af at have været ramt af virussen. Fejlagtigt tror mange måske, at senfølger kun rammer ældre eller dem som i forvejen er udsatte, men det er faktisk ikke tilfældet. Senfølger kan ramme alle og ingen aldersgrupper går helt fri, det slår ministeren fast i sin hilsen til danskerne.

Han beskriver at gener som åndenød, hjertebanken, koncentrationsbesvær og tab af hukommelse, kan ramme alle aldersgrupper. Derfor er unge mennesker som ikke er i risikogruppen, ikke nødvendigvis uden risiko for at blive hårdt ramt af sygdommen eller generne som kan følge i kølvandet på virussen.

Derfor understreger ministeren endnu engang, hvor vigtigt det er, at vi fortsat passer på hinanden og holder smitten nede i samfundet. I Danmark har vi nu rundet 20.000 smittede og smitte kan have alvorlige konsekvenser - uanset hvem som bliver smittet.

En alvorlig konsekvnes af virussen

Magnus Heunicke skriver i opslaget man ikke ved hvor lang tid senfølgerne vil påvirke hver enkelt person, men at det er en alvorlig konsekvens af virussen og at det præcise antal af hvor mange der oplever senfølger endnu ikke kendes, men det anslås at være omkring 5-10 procent af de smittede som oplever problemerne. 

Han skriver også at det selvfølgelig er vigtigt at huske på, at størstedelen kommer sig fint oven på at være blevet smittet med coronavirus, men at vi skal have øje for at nogle døjer med det længe efter.

Sundhedsstyrelsen har nedsat en følgegruppe med eksperter og repræsentanter fra faglige selskaber, der systematisk skal undersøge senfølger, samt viden fra ind- og udland, så vi kan blive klogere på coronavirussens effekt på den længere bane. 

Årsagen er at det skal sikre et bedre grundlag for rehabilitering, behandling og genoptræning til dem der har brug for det. Sygehusene tilbyder genoptræningsindsatser, til dem som stadig er indlagt og når man efterfølgende udskrives, så er det muligt at få hjælp til genoptræning og rehabilitering i kommunen. 

Det skal sikre et bedre grundlag for rehabilitering, behandling og genoptræning til dem, der har brug for det. Der er flere interessante forskningsprojekter i gang, som Sundhedsstyrelsen også tager med i sine undersøgelser af senfølger efter COVID- 19 sygdom.

Her kan du se hele Sundheds- og ældreministerens opslag på Facebook.