Du forbinder normalt Danmarks Meteorologiske Institut med vejrudsigter, men nu får piben en helt anden lyd.
For mens de løfter sløret for, at danskerne tager hul på endnu en flot dag, hvor vejret viser sig fra den flotte side med tørvejr og nogen eller en del, til dels sløret, sol, så er det ikke den eneste besked fra DMI i dag.
Udover der venter en lun dag med temperaturer mellem 17 og 23 grader, der tiltaler aktiviteter ude i det fri, så vil der traditionen tro igen i år udsendes en høj alarmtone i form af de sædvanlige sirener.
Hvert år den første onsdag i maj, præcis klokken 12.00, bliver Danmarks varslingssystem sat på en prøve.
Men som noget nyt introducerede Danmark sidste år en ny tilføjelse til deres varslingssystem ved at inkludere mobilvarsling i testen. Den 'nye' mobilvarsling vil indebære, at din smartphone udsender en alarmlyd og viser en tekstbesked på skærmen, når klokken slår 12.00.
For at slukke alarmen skal du blot interagere med tekstbeskeden, og hvis du ikke har mulighed for at gøre det med det samme, vil alarmen automatisk slukke efter cirka 10 sekunder.
Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er muligt at deaktivere 'sirenen' på smartphones, men ejere af ældre mobiltelefoner vil muligvis ikke modtage varslingen.
For at forberede familiemedlemmer, såsom børn, ældre forældre eller bedsteforældre, kan det være en god idé at informere dem om testen på forhånd.
Og det er netop hvad DMI har gjort på det populære sociale medie X. Her har de lavet et opslag, som du i øvrigt kan se i bunden af artiklen, hvor de løfter sløret for, at der i morgen klokken 12 vil blive udsendt en hyletone på din mobiltelefon.
Ikke alle modtager mobilvarslingen
Ældre telefoner vil ikke modtage mobilvarslingen.
Disse telefoner bør modtage Sirene-varslingen:
IPHONE: Apple-telefoner fra iPhone 8 og nyere med iOS 16.4 eller nyere kan modtage beredskabsmeddelelser.
ANDROID: Alle Android-telefoner med Android 11 eller nyere version, kan med sikkerhed modtage varslinger. Har du en Android 6-telefon er det ”sandsynligvis muligt). På telefoner med Android 4 kan du ”måske” modtage beskederne, oplyser myndighederne.
Hvad sker der, når alarmen går?
En høj, unik lyd sammen med en vibration ryster telefonen, og en besked vises på skærmen for at informere brugeren om den aktuelle fare. Signalet testes både som et sikkerhedstjek hver nat uden lyd og højlydt klokken 12.00 på testdagen.
Du kan se DMI's opslag, hvor de gør opmærksom på mobilvarslingen, herunder: