Siden 1. oktober har kunder hos danske elselskaber betalt ekstra for strømmen, efter at de såkaldte vintertariffer blev indført.
I vinterhalvåret er strømmen nemlig dyrere end om foråret og sommeren, og det kan mærkes på elregningerne i de danske hjem, og særligt de seneste dage har strømpriserne taget et ekstra nøk op.
Sådan skriver Gjensidige i en pressemeddelelse.
Men til trods for at elregningen stiger, så giver flere end 4 ud af 10 danskere i en ny undersøgelse udtryk for, at de ikke flytter deres strømforbrug til døgnets billigere timer.
31 procent siger, at de ikke overvejer at ændre deres strømforbrug, mens 14 procent svarer at de ikke ved, hvad de vil gøre.
Men der kan være mange penge at spare, hvis man er opmærksom på, hvornår strømmen er dyrest.
Sådan lyder det fra Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i NRGi. For hvis man flytter sit forbrug væk fra mellem 17 og 21, hvor strømprisen typisk er højest, og samtidig tænker over, sit forbrugsmønstre på de mest populære strømslugere, kan det gøre vinterens elregning mere spiselig.
“Mange tænker måske ikke over, at det kan gøre en stor forskel på elregningen, hvornår på dagen man bruger strømmen. Men med vintertarifferne er det ekstra vigtigt at flytte forbruget væk fra de dyreste timer, hvis man vil spare penge uden at gå på kompromis med hverdagen i vinterhalvåret,” siger Bo Halm Andersen.
Husk den sunde fornuft
Der er rig mulighed for at følge med i strømpriserne på diverse apps og hos elselskaberne, hvilket giver forbrugerne indsigt i, hvornår man kan spare penge.
Men man bør alligevel tænke sig om, inden man fyrer op for forbruget og sætter sine strømtunge apparater i gang enten om natten, eller mens man ikke er hjemme. Sådan lyder det fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
“Jeg har stor forståelse for, at man gerne vil effektivisere og bruge så få penge på strøm som muligt. Men samtidig anbefaler vi også, at man sikrer sig at man er hjemme, og vågen, når man fx bruger sin opvaskemaskine eller tørretumbler. Skulle uheldet være ude, og et vandrør sprænger eller en kortslutter, bør man være tæt på, så man kan handle, inden det er for sent.”
Kører man alligevel fx sin vakse- og opvaskemaskine om natten eller mens man ikke er hjemme, anbefaler Lene Rasmussen, at man har en bakke under maskinerne og har installeret en røgalarm.