Hvis Danmark skal lykkes med at åbne helt op igen under coronakrisen, så er det altagørende, at danskerne følger de retningslinjer, som sundhedsvæsenet opfordrer til.
I lang tid har vi været rigtig gode til det, men nu tyder noget på, at vi er begyndt at slække på det igen.
Det viser resultaterne fra et nyt studie på Aarhus Universitet, hvor det står klart, at der er sket et fald i antallet af danskere, der følger retningslinjerne fra sundhedsmyndighederne.
I studiet har de undersøgt tre typer af adfærd. Det er blandt andet hvor tit folk vasker hænder, hvorvidt de undgår forsamlinger på mere end 10 personer og den selvoplevede regelfølge.
Studiet viser, at danskerne var rigtig gode til at følge reglerne umiddelbart efter, at landet blev lukket ned den 13. marts, men desværre er danskerne begyndt at slække på det.
“Vi kan jo se på alle tre parametre, at der sker en hastig stigning i regelfølgen efter nedlukningen. Folk retter hurtigt ind, og det når et toppunkt omkring 23.-25. marts. Derfra begynder det langsomt at gå ned ad,” fortæller Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet ifølge
"Skiftet sætter ind omkring der, hvor smittetallene begynder at vende i Danmark. Det virker, som om der kommer en metaltræthed i befolkningen, og langsomt slækker man grebet", siger Michael Bang Petersen.
Vigtigt at de ikke giver op
Det er meget vigtigt, at danskerne fortsætter med at følge retningslinjerne, for hvis de ikke gør det, så vil det næste liberale erhverv måske ikke få lov til at åbne op.
“Folk må forstå, at hvis de blæser på det her, betyder det måske, at det næste liberale erhverv ikke kan åbne,” lyder det fra professor i infektionsmedicin, Jens Lundgren.
Har du ændret din væremåde siden begyndelsen af coronakrisen og til nu?