Dårligt nyt til Inger Støjberg

Henrik Rothenbücher

180 uger siden

|

01/06/2021
Indland
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Der var desværre dårligt nyt til Inger Støjberg, da folketingsmedlemmerne i dag skulle stemme.

Dagens topnyheder

Nu har løsgænger Inger Støjberg fået nej fra et bret flertal i Folketinget. Støjberg havde stillet forslag om, at den rigsretssag, der indledes mod Inger Støjberg selv til efteråret, skulle tv-transmiteres.

Det bliver dog ikke til noget. Tirsdag er forslaget blevet stemt ned af et bredt flertal af Folketingets partier. Det var kun Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Inger Støjberg selv, der stemte for forslaget.

Inger Støjberg selv var ikke overrasket over resultatet. Allerede inden afstemningen gik igang fortalte hun, at hun forventede at forslaget ville blive stemt ned.

'En meget alvorlig beslutning'

Midt i januar stod det klart, at Inger Støjberg skal for en rigsret for sin rolle i sagen om den ulovlige instruks. Det er den foreløbige konklusion på et langt forløb, der rigtigt fik fart, da Instrukskommissionen i slutningen af sidste år afleverede en delberetning, der var meget kritisk over for ministerens rolle i sagen fra 2016, hvor mindreårige asylansøgere blev skilt fra deres ældre ægtefæller. 

Det endte med at blive Socialdemokratiet, der sender Støjberg for retten. Det fortalte partiet selv i en pressemeddelse på daværende tidspunkt. 

"At iværksætte en rigsretssag er en meget alvorlig beslutning. Det er kun sket fem gange i historien, senest for snart 30 år siden i Tamilsagen. En rigsret er – og det skal det også være – det sidste og mest ultimative redskab i Folketingets parlamentariske kontrol med en regering," udtaler statsminister Mette Frederiksen (S), inden hun tilføjer: 

"Det er derfor en beslutning, der kræver nøje og grundige overvejelser og en beslutning, der bør basere sig på en klar, uafhængig og gennemarbejdet sagsfremstilling og vurdering. Den foreligger nu i form af Instruktionskommissionens delberetning og den efterfølgende vurdering, der foreligger fra de uafhængige advokater, der er blevet bedt om at rådgive Folketinget i sagen."