Bekræfter: Nu kommer der en advokatundersøgelse af Minksagen

Mathias Nielsen

122 uger siden

|

13/07/2022
Indland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der vil blive foretaget en uvildig advokatundersøgelse af Minksagen alligevel.

Dagens topnyheder

For 13 dage siden afleverede Minkkommissionen sin endelige rapport omkring forløbet op til den historiske ordre om at aflive alle mink i Danmark. Kommissionen rettede heftig kritik af flere ministerier, herunder statsministeriet med statsminister Mette Frederiksen i spidsen.

Dog vurderede kommissionen ikke, om Mette Frederiksen eventuelt skulle stilles til ansvar rent juridisk. Henover weekenden besluttede først SF, Enhedslisten og til sidst Radikale Venstre, at man ikke ville stemme for en uvildig advokatundersøgelse, som skulle tage stilling til netop dette spørgsmål.

Det vakte harme i særligt blå blok, som for alt i verden gerne ville have en sådan undersøgelse. Nye Borgerlige indledte derfor en kampagne, som havde til formål at indsamle penge til en sådan undersøgelse. Her kunne danskerne af egen fri vilje donere penge, som så ville gå til en advokatundersøgelse.

Og det har mange danskere gjort. Faktisk så mange, så der nu er indsamlet mere end 750.000 kroner, hvilket er prisen på undersøgelsen. Det skriver formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, på Facebook.

‘NU SKAL MINKSKANDALEN VURDERES

Takket være tusindvis af danskere har vi nu indsamlet de mere end 750.000 kroner, som en uvildig advokatvurdering har vist sig at koste. Det betyder, at vi har lavet en aftale med det anerkendte advokathus Lund Elmer Sandager, der skal undersøge, hvorvidt der kan rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen eller andre ministre,’ indleder partiformanden sit opslag på Facebook med at skrive.

Pernille Vermund forventer ikke, at undersøgelsen direkte vil lægge op til en rigsretssag. Formanden skriver, at det er selve undersøgelsen af, om der er grundlag for det eller ej, som ligger hende og Nye Borgerlige på sinde.

‘Måske kan juristerne ikke give et entydigt svar. Eller måske når juristerne frem til, at selvom statsministeren har handlet ulovligt, så er der blot tale om almindelig uagtsomhed og ikke om det, der i jurasprog hedder ’grov uagtsomhed’. Så kan der ikke rejses en rigsretssag. Men det er det, der er så vigtigt at få afprøvet. Jeg synes, vi skylder retsfølelsen og folkestyret at gøre, hvad vi kan for at få sagerne rejst. Hvis der KAN rejses en rigsretssag, så SKAL der rejses en rigsretssag.’