Når en sundhedsassistent skal vaske en beboer på et plejehjem, så fungerer det i dag på den måde, at beboeren bliver vasket med en vaskeklud, vand og sæbe. Sådan er det dog ikke sikkert, at det bliver ved med at være, da Kerteminde Kommune skal spare 20 millioner kroner på ældreområdet i 2019.
Et af besparelsesforslagene lyder på, at ældre i weekenden bliver etagevasket med vådservietter i stedet for det normale vand, sæbe og vaskeklude, som der ellers normalt bliver benyttet.
Vådservietterne er dog allerede blevet indført på Dalbo Plejecenter, da de blev pressede på både tid og økonomi, og de ledte derfor efter en løsning, der stadig ikke fik negative konsekvenser for beboerne.
”Vi indførte vådservietterne for et år siden, fordi medarbejderne var meget pressede i weekenderne, og vi stod i overvejelser omkring at skulle have en ekstra medarbejder ind. Men det rakte vores økonomi ikke til. Så handler det om at være kreativ og finde nogle veje ud af det, uden at det får negative konsekvenser for borgerne,” fortæller leder af Dalsbo Plejecenter, Anne Tornøe Schmidt-Nielsen til Fyens.dk. Hun fortæller også, at beboerne har taget det positivt til sig.
Journalist blev vasket med vådservietter
Hos Fyns Stiftstidende valgte journalistpraktikanten Mille Tindal Thomsen at få afprøvet, hvordan det egentligt føles at blive vasket med vådservietter, så hun kunne sætte sig ind i de ældres sted. Hun tog derfor turen til Dalsbo Plejecenter i Rynkeby, hvor Bibi Jensen, der er Social og Sundhedsassistent gik med til at vaske hende.
”Jeg er meget nervøs, da jeg tager plads på badetaburetten på det institutionelle badeværelse. Jeg tænker, at det bliver virkelig grænseoverskridende at skulle vaskes af et andet menneske,” skriver praktikanten om sin oplevelse.
Hun erfarede dog også, at der faktisk ikke er nogen nævneværdig forskel på oplevelsen, hvor hun både blev vasket med en vaskeklud og vådservietter.
”Ærlig talt, kan jeg ikke mærke en stor forskel mellem vådservietten og vaskekluden, som jeg efterfølgende bliver vasket med. Vaskekluden føles mere ru mod huden og gnider lidt genstridigt mod den bløde hud i armhulen. Ellers er følelsen den samme, og resultatet føles også ens,” skriver Mille Tindal Thomsen i sin artikel på Fyens.dk.
Foto: Shutterstock
Et bad om ugen kun på hverdage
Mens de allerede har indført vådservietterne på Dalbo Plejecenter, så er det indtil videre kun et forslag, at vådservietterne skal folde sig ud i hele Kerteminde Kommune. Et andet forslag lyder på, at man skærer ned på antallet af brusebade, så de ældre kan få et bad om ugen kun på hverdage.
Serviceniveauet var tidligere, at man kunne få et bad, når man ønskede. Nogle fik bad hver dag, og nogle fik flere gange om ugen. Det er vi nødt til at sænke, og det er jeg rigtig ærgerlig over. Men det er sådan, det er, i forhold til besparelserne, siger Britt Pedersen (S), formand for ældre- handicap- og psykiatriudvalget til Fyens.dk.
De ændrede procedurer vil både gælde på de kommunale plejecentre, mens det også gælder i hjemmepleje. Britt Pedersen forventer, at forslaget med vådservietterne i weekenderne vil komme til at få den betydning, at der kan spares omkring 10 minutter på den personlige pleje ved hvert besøg.
I morgen tirsdag den 4. december vil ældre- handicap- og psykiatriudvalget vedtage et nyt udkast, der derefter skal sendes i høring.