Alvorlige fejl i 24 produkter: Dette fyrværkeri skal du passe særligt på ved dette års nytår

Nicolai H

2 timer siden

|

12/12/2024
Indland
Genrefoto: Victoria M Gardner/Shutterstock
Genrefoto: Victoria M Gardner/Shutterstock
Sikkerhedsstyrelsen har fundet alvorlige fejl i 24 forskellige former for fyrværkeri.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I 2024 har Sikkerhedsstyrelsen testet 76 forskellige stykker fyrværkeri. Det er fyrværkeri, som både skal på markedet til nytår, samt lagervarer fra 2023, som Sikkerhedsstyrelsen har fået anmeldelser på.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Det er alt for mange fejl, som vi finder i vores kontroller. Det understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at der bliver udført kontrol og at forbrugerne bliver ved med at anmelde fyrværkeri med fejl, udtaler Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Ud af de 76 testede produkter har 24 af dem haft så alvorlige funktionsfejl, at Sikkerhedsstyrelsen har givet påbud om tilbagetrækning. De farlige produkter kan ses på produkter.dk

Kontrol baseret på anmeldelser
Hvert år tester Sikkerhedsstyrelsen fyrværkeri, der skal på markedet til nytår. Formålet bag disse kontroller er at sikre, at det fyrværkeri, der kommer på markedet, lever op til de krav, der er stillet.

Sikkerhedsstyrelsen laver kontrol efter en risikobaseret overvågning. Produkterne er udvalgt på baggrund af erfaringer, indsigt i skadesstatistikker samt anmeldelser fra forbrugere.

- Vi bruger vores viden og erfaring til at kontrollere, der hvor risikoen er størst, men det er fabrikantens og importørens ansvar at det fyrværkeri der kommer på markedet overholder kravene om sikkerhed, for der kommer nye produkter hvert år, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Husk at anmelde farligt fyrværkeri
Hvis man som forbruger oplever fejl i sit fyrværkeri, er det vigtigt, at det anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen. Fyrværkeriet kan anmeldes på Produkter.dk, hvor man også kan sende billeder af fyrværkeriet og den mærkning, der er på fyrværkeriartiklerne.

- Der er så mange produkter på markedet, at det er umuligt at kontrollere hvert eneste af dem. Derfor opfordrer vi alle forbrugere til at anmelde et fejlende produkt. Det hjælper branchen og os med at give danskerne et mere sikkert nytår, tilføjer Nicoline Zederkof Jensen.

Hvordan foregår en test af fyrværkeri?

  • Test af fyrværkeri foregår efter europæiske standarder for fyrværkeri.

  • Der testes bl.a. for, at fyrværkeriet overholder disse krav:

    • Lydstyrken må ikke overstige 120 dB på fyrværkeriets sikkerhedsafstand.

    • Udslag fra raketter skal være i mindst 20 meters højde, og der må ikke være brændende nedfald i mindre end tre meters højde.

    • Udslag fra batterier i kategori F2 skal være i mindst otte meters højde, og der må ikke være glødende nedfald uden for en otte meters sikkerhedsafstand. Batterier i kategori F3 har en sikkerhedsafstand på 15 meter.

    • Batterier må ikke vælte, have vandret udskudte dele eller eksplodere.

    • Batterier må højst brænde 120 sekunder, efter at de er skudt af.