Aldrig mere licens: Politisk flertal vil lægge den over på skatten

Marie Vang

359 uger siden

|

04/01/2018
Indland
Skal licensen lægges over på skatten? Det mener et politisk flertal.
Skal licensen lægges over på skatten? Det mener et politisk flertal.
Et bredt politisk flertal er enige om at lægge licensen over på skatten.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Med det politiske flertal er det måske snart slut med de omdiskuterede licensopkrævninger i postkassen.

Som det er i dag, skal alle, der har licenspligtige apparater i husstanden, herunder adgang til internet, betale 2.527 kroner om året.

Det årlige licensbeløb deles mellem DR, TV2 regionerne og Radio24syv, der samtidig forpligter sig til at levere public service i deres programudbud.

Licensen er længe blevet kritiseret for at være social uretfærdig. Derfor ønsker et bredt politisk flertal nu at ændre de fremtidige licensfinancieringer.

Det skriver DR.

- Den er uretfærdig nu, fordi man som studerende eller som kontanthjælpsmodtager betaler det samme som en højt lønnet direktør, og den er uintelligent, fordi hvis man bor i kollektiv tre mennesker, så skal man betale tre licenser, hvorimod hvis man bor en familie sammen, så skal man kun betale en licens, fortæller SF’s medieordfører, Jacob Mark, til DR.

Alle partier, pånær Liberal Alliance der ikke ønsker at udtale sig, er åbne over for at lægge licensen over på skatten.

Lægges licensen over på skatten, vil det ifølge Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, desuden betyde, at hver enkelt borger skal betale mindre i afgift til public service-medierne:

- Så er der ikke nogen, der kan holde sig udenfor, og hvis alle kommer til at bidrage, så kan den enkelte også komme til at betale lidt mindre, siger Mogens Jensen.

300.000 hustande betaler i dag ikke licens. Inddrages licensen i stedet over skatten, vil disse hustande ikke kunne undgå, at betale sin licens-afgift. Der vil derfor i sidste ende komme flere penge at lave public service for.

Præcist hvordan den fremtidige licensfinansiering skal foregå ligger endnu ikke fast.

En mulighed er at følge Finlands eksempel, hvor hver enkelt skatteyder betaler medieskat til en fond, hvorfra pengene fordeles til forskellige public service-formål.

En anden mulighed er at oprette en særskilt medieskatteopkrævning som kirkeskatten.

Det vil også være en mulighed at hæve bundskatten eller sænke personfradraget.

Læs også: Han har sexkrænket 22 danske piger: Nu efterlyses han i hele Europa