Ældgammel tradition ændret pga. tårnhøje varmepriser: "Det er jo rigtig ærgerligt"

Mathias Madsen

115 uger siden

|

09/10/2022
Indland
OBS: Elmelund Kirke på Møn / Foto: Shutterstock
OBS: Elmelund Kirke på Møn / Foto: Shutterstock
I en række danske kirker har man været nødsaget til at ændre på en ældgammel tradition, fordi der simpelthen ikke er overskud i budgettet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste er nok klar over, at stort set alle kirker afholder kirkelige gudstjenester om søndagen. 

Det er en ældgammel tradition, som har eksisteret lige så længe som kristendommen, men i nogle danske kirker ophører den snart delvist.

Årsagen er de tårnhøje varmepriser. 

Det skriver TV Midtvest.

Ifølge mediet har kirkerne i Rødding, Lem, Lihme og Vejby Sogne nemlig modtaget så store varmeregninger, at årsbudgettet allerede blev overskredet i august, og det gør, at sparekniven nu skal findes frem. 

"Ligesom mange andre har vi også en budgetramme, der skal overholdes, og når vores varmebudget kommer til at blive overskredet, bliver vi nødt til at spare [...]," har Margit Bisgård, der er menighedsrådsformand i Rødding Sogn, udtalt.

Hun har forklaret, at det gøres ved at rykke én af de to faste kirkelige søndagsgudstjenester. 

Fremover vil den ene af gudtjenesterne om søndagen i de fire sogne derfor enten blive afholdt i sognehuset ved Rødding Kirke eller i præsteboligen ved Lem Kirke i et forsøg på at spare på varmeforbruget i kirkerne.

"Vi bliver også nødt til at spare på energien, så det her er et forsøg, som vi vil prøve af indtil den 1. januar, hvor vi vil tage situationen op til overvejelse igen," har Bisgård forklaret. 

Hun har dog understreget, at kirkelige handlinger såsom begravelser, dåb og bryllupper fortsat vil blive afholdt i kirkerne, men ved lavere temperatur. 

Kirkegængere vil derfor blive tilbudt tæpper. 

Også elregningen skal gøres mindre

Det er desværre ikke kun varmeregningen, som er for høj hos kirkerne. 

De stigende elpriser er nemlig også et problem, som truer budgettet, og ifølge Bisgård vil det blandt andet føre til begrænset julebelysning i år. 

Normalt har kirkerne lys tændt i nogle timer om morgenen og fra klokken 16 til klokken 24 om aftenen, men sådan bliver det ikke i år. 

Denne jul vil lyset nemlig kun være tændt i tidsrummet 17-21, men Bisgård forsikrer, at lyset ikke bliver slukket helt. 

"Vi synes, at vi som kirke bliver nødt til at sende et glædeligt budskab gennem lyset i en mørk tid. Det skal vi stadig gøre, selvom prisen er høj," har hun således udtalt. 

Menighedsrådsformanden fortæller, at hun ærgrer sig over situationen, men at kirkegængerne heldigvis udviser stor forståelse. 

"Det er jo rigtig ærgerligt [...]," har hun således udtalt.