Providencia alcalifaciens vækker formentlig ikke den store reaktion i dig, men det kan det måske gøre meget snart. I hvert fald hvis du er hundeejer.
Det er nemlig navnet på en ny bakterie, som i sidste uge tog livet af en ung hund i Helsingør. Ifølge Fødevarestyrelsen er bakterien aldrig set i Danmark før nu.
Den nu afdøde hund blev indlagt på Nordkystens Dyrehospital. Her gjorde dyrlæge Mogens Hansen alt for at holde hunden i live, men den opgave kunne han altså ikke gennemføre til fulde.
- Den kom ind og havde blodig diarré, og den var træt og sløv. Den vil ikke spise og drikke og har det rigtigt skidt, fortæller han til TV 2 LORRY.
Alma døde efter to dages indlæggelse.
På dette tidspunkt var Mogens Hansen fortvivlet over, hvad der var sket med hunden. Men dagen efter kom svarene tilbage fra afføringsprøven, og så blev han noget klogere.
- Det var pokkers, tænkte jeg. Den bakterie havde jeg aldrig set i mine svar før. Det drejer sig om Providencia alcalifaciens, men der er alligevel noget, der ringer i hovedet på mig, for i 2019 døde op mod 30 hunde nemlig af den her bakterie i Norge, forklarer Mogens Hansen.
Bakterien overføres via fækalt forurenede kilder såsom madvarer eller stillestående vand. Mogens Hansen har selv en teori om, hvad der sker i hundens mave, efter den har indtaget bakterien.
Ifølge Mogens Hansens teori, så arbejder Providencia alcalifaciens sammen med de normale bakterier i tarmen, men tarmens væg bliver nedbrudt af Providencia alcalifaciens, hvorfor en af de normale derefter vil skabe infektion i tarmen.
Det helt særlige ved bakterien er, at den er resistent overfor de mest almindelige former for antibiotika, der bliver givet ved tarminfektioner, hvilket naturligvis svækker behandlingsmulighederne markant.
- Det gør det meget svært at behandle, fordi så skal man først have den rette antibiotika også. Det skal gå meget hurtigt, for hunden kan dø efter blot to døgn, siger dyrlægen.
Mogens Hansen opfordrer derfor alle hundeejere til at holde øje med sin hunds afføring. Hvis den får blodig diarré, så søg straks dyrlæge og få taget en afføringsprøve.