Finans Danmark/Arbejdsgiver og Finansforbundet har indgået en ny treårig overenskomst for 116 virksomheder og 46.000 ansatte i landets penge- og realkreditinstitutter samt datacentraler.
Finans Danmark/Arbejdsgiver og Finansforbundet er blevet enige om en ny overenskomst for 46.000 ansatte i finanssektoren.
Det skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse.
Hovedpunkterne i aftalen er:
Treårig aftale
Aftalen løber frem til 31. marts 2028. Der er aftalt et nyt lønsystem med følgende lønstigninger:Den aftalte lønramme er årligt 2,4 procent, 2,5 procent og 2,5 procent – og samlet 7,4 procent over perioden. Årligt kan 0,6 procent af rammen udmøntes som lokale puljer, hvis virksomheden supplerer puljen med 0,4 procent. I dét tilfælde bliver lønrammen for perioden 8,6 procent – hvoraf 5,6 pct er garanteret som generelle lønstigninger.
Virksomhederne får adgang til at aftale individuel løn, hvor kriterierne kan aftales lokalt.
Øget kompetenceudvikling
Arbejdsgiverne øger indbetalingen til den såkaldte Finanskompetencepulje. Det giver øget kompetenceudvikling for medarbejderne og et bedre match mellem de kvalifikationer, der efterspørges i finanssektoren, og de kurser, medarbejderne kan få via puljen.Mere fleksibilitet for at styrke arbejdsudbuddet
Der er skabt bedre muligheder for at ansætte pensionister og unge på sabbatår samt fastholde seniorer.
Mere bæredygtigt arbejdsliv
Fuld løn til medarbejdere, der går til fertilitetsbehandling.
Bedre muligheder for at planlægge overenskomstmæssige feriedage i forbindelse med personlige mærkedage eller dage, der betyder noget særligt for medarbejderen.Bedre muligheder for at bruge løn som ledelsesværktøj
Der er skabt bedre muligheder for, at lønnen kan afspejle den enkelte medarbejders indsats og resultater.Større arbejdsudbud på it-området
Der sikres et større arbejdsudbud på it-området ved at øge arbejdstiden for alle nyansatte efter 1. april 2025.
”Finanssektorens nye overenskomst er økonomisk ansvarlig og giver mere fleksibilitet – til gavn for både virksomheder og medarbejdere. Med aftalen sikrer vi fornuftige lønstigninger, giver medarbej-derne bedre muligheder for at håndtere arbejdslivet i svære livssituationer og styrker samtidig bankernes og realkreditinstitutternes mulighed for lokalt at belønne medarbejdere, der gør det ekstra godt. Desuden har vi gjort det lettere at ansætte pensionister og unge på sabbatår samt fastholde seniorer. Alt det vil bidrage til et større arbejdsudbud og styrke virksomhederne i en tid, hvor bankernes indtjening forventes at falde. Robuste og sunde banker samt realkreditinstitutter er en fordel for hele samfundet,” siger Morten Schønning Madsen, direktør for Finans Danmark/Arbejdsgiver, og fortsætter:
“Selv om vi bestemt ikke har været enige om alt undervejs, har vi haft en fælles ambition med Finansforbundet om at styrke kompetencerne i sektoren endnu mere. Derfor har vi aftalt at tilføre ekstra midler til Finanskompetencepuljen og gøre kurserne endnu mere virksomhedsrelevante. Det er godt for både arbejdsgivere og arbejdstagere.”
”Vi er nået frem til en rigtig god aftale, som blandt andet giver en fornuftig lønstigning, skaber bedre kompetenceudviklingsmuligheder og rummer mere fleksibilitet omkring nogle livssituationer, hvor man kan have særlige behov. Det har været hårde forhandlinger, men vi er landet med et konstruktivt og fremadskuende resultat, der på vigtige områder forbedrer rammerne om et godt arbejdsliv i den finansielle sektor i de kommende år,” siger Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet.
Aftalen skal nu behandles af Finansforbundets repræsentantskab, som skal tage stilling til, om aftalen kan sendes til urafstemning. Hvis der er flertal for overenskomsten ved den kommende urafstemning blandt Finansforbundets stemmeberettigede medlemmer, træder den nye overenskomst i kraft den 1. april 2025.