Hvor sidder leveren

webmaster

255 uger siden

|

05/03/2020
Har du stillet dig selv spørgsmålet, hvor sidder leveren, så kan du finde svar på det lige her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan være lidt svært at forholde sig til, hvor leveren sidder og hvordan den fungerer, for de fleste af os mærker ikke noget til den i hverdagen, hvorimod vi kan høre og mærke, når hjertet banker og når vi har ondt i maven. 

Hvor sidder leveren

Med en vægt på ca. 1,5 kg hos voksne mennesker, er leveren vores største organ, men hvor sidder leveren så?

Den sidder i din højre side af bughulen. Her ligger den i den øverste del af maven, lige under mellemgulvet. Størstedelen af leveren er gemt bag ved ribbenene og den strækker sig til lige neden for det nederste højre ribben.

Menneskets organar

Leverens funktion

Leveren er et livsvigtigt organ og har flere funktioner, men overordnet kan man sige, at den er en del af det system, der sørger for at rense ud i kroppen sammen med bl.a. tarmen.

Leveren er forbundet med fordøjelsen, som den styrer, og så sørger den i øvrigt for at afgifte kroppen for medicin og alkohol og den slags, men den har mange flere opgaver end det.

Faktisk mener lægevidenskaben, at leveren har helt op til omkring 500 forskellige opgaver, men overordnet kan man sige, at den såt for at opretholde kroppens indre balance i kroppen.

Her kan du se nogle af leverens funktioner:

  • Styring af blodsukker
  • Filtrering af blod
  • Lagring af vitaminer
  • Produktion af galde
  • Afgiftning af kroppen
  • Omdannelse af kønshormoner
  • Størkning af blod

Der foregår med andre ord hele tiden noget, hvor leveren sidder, og dette er blot et lillebitte udpluk.

Styring af blodsukker

Leveren regulerer vores blodsukker, når der er behov for det. Det gør den ved at optage blodsukkeret, hvis det er højt, og omdanne det til glykogen, der fungerer som et lager for sukkeret. 

Hvis blodsukkeret er lavt går leveren i gang med at nedbryde glykogen, så den kan sende sukkeret ud i blodet og tilføre kroppen energi.

Filtrering af blodet 

Blodet fra mave-tarm-kanalen skal forbi vores lever, så det kan blive renset, inden det sendes tilbage til hjertet, som sender det ud i kroppen igen. 

Lagring af vitaminer

I leveren sker der samtidig lagring af nogle af de livsvigtige vitaminer, som vi har behov for som A-vitamin og B-12 vitamin.

Produktion af galde

I forbindelse med fordøjelsen producerer vores lever galde, som indeholder nedbrudte affaldsstoffer og fordøjelsesenzymer. 

Galden er vigtig for, at vi kan optage fedtet i kroppen og enzymerne nedbryde fedtet, så vi kan få gavn af det, og den er vigtig for at vi via afføringen kan skille os af med de affaldsstoffer som den har transporteret med.

Galdeblæren tømmes når du spiser et måltid, og løber ned i den tarm, der kaldes tolvfingertarmen og videre ud i tarmsystemet. 

Når fedtstofferne bliver blandet med galden, bliver de opløst, så de er klar til at blive optaget i tarmen. Når fedtet er blevet optaget i tarmen, bliver en lille del af galden udskilt i afføringen (farven på afføringen). Men den største del af galden bliver genoptaget i det nederste af tyndtarmen og transporteret til leveren, hvor den bliver brugt igen.

Afgiftning af kroppen

Nogle af de affaldsstoffer, som leveren nedbryder, er selvfølgelig sådan noget som alkoholhol og medicin, men den udskiller også resterne fra de røde blodceller, som hedder som bilirubin, samt andre stoffer,

Bilirubin er i øvrigt det, der gør afføringen mørk.

Omdannelse af kønshormoner

 Kønshormoner er nærmest et kapitel for sig, og de både dannes og omdannes af flere omgange. Her er leveren ikke alene om arbejdet, men den er involveret i det via sine enzymer.

Størkning af blod

Når du får et sår og oplever at blodet størkner, så kan du takke din lever for det. Den danner nemlig det der med et fint ord kaldes for koagulationsfaktorer, hvis opgave det er få blodet til at størkne.

Smerter i leveren

Da leveren ikke har nogle af de sensoriske nerveceller, der skal til for at registre smerte, kan du ikke i den forstand mærke, om din lever er syg.

Du kan godt være øm i området omkring den, men det er altså ikke det samme som, at du har smerter i leveren.

Leversygdom viser sig derimod som nogle diffuse symptomer, som i starten tilskrives andre ting.

Det kan være, at du føler dig svag eller udmattet eller måske blot er træt. Det kan også vise sig som nedsat appetit eller måske der forekommer vægttab.

Først i de sene stadier kommer der de utvetydige tegn og komplikationer som gulsot eller væske i bughulen. Symptomerne afhænger af, hvilken sygdom der er tale om.