Pas på: Nogle fødevarer må ALDRIG pakkes ind i sølvpapir

Mathias Madsen

21 uger siden

|

23/06/2024
Særligt nogle grupper af fødevarer kan være decideret farlige at pakke ind i sølvpapir, hvis du har tænkt dig at spise dem bagefter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sølvpapir findes i langt de fleste køkkener i langt de fleste danske hjem, og selvom det kan være praktisk, når man for eksempel skal gemme rester fra aftensmaden, så kan det være decideret farligt at pakke nogle former for mad ind i sølvpapir - i hvert fald hvis du har tænkt dig at spise maden efterfølgende.

Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige emballage til din mad, hvad enten det er rester, madpakker eller grillning. Nogle fødevarer kan nemlig absorbere aluminium fra sølvpapir, hvilket kan udgøre en sundhedsrisiko, især når det akkumuleres i kroppen over tid, og det kan faktisk påvirke hjernen og nervesystemet negativt.

Syreholdige og saltede fødevarer er særligt tilbøjelige til at overføre aluminium til maden og skabe denne sundhedsrisiko.

Det er fødevarer som citroner, lime, appelsiner, syltede agurker, saltede kødprodukter som spegepølse og bacon, samt gryderetter med tomat og marineret kød eller grøntsager. Disse fødevarer bør du derfor aldrig pakke ind i sølvpapir.

På grillen kan sølvpapir og alubakker ligeledes frigive aluminium til maden, især hvis maden er meget syreholdig eller salt. Derfor anbefales det at vælge alternativer som rustfrit stål til grillbakker.

Ved tilberedning af store retter som lasagne er glas- eller porcelænsfade bedre valg end alubakker, som også bør undgås ved tilberedning af syreholdige fødevarer som tomatsauce.

Flere gode alternativer

Husholdningsfilm lavet af polyethylen er et bedre alternativ til sølvpapir, da det er fri for problemer med PVC, der kan indeholde hormonforstyrrende stoffer.

Svanemærket madpapir og bagepapir opfylder også miljømæssige standarder og kan bruges som alternativer til indpakning og bagning.

Brugen af sølvpapir bør desuden også begrænses af miljømæssige årsager, da produktionen kræver betydelige ressourcer og bidrager til drivhusgasudledning. Brugt sølvpapir kan dog genanvendes sammen med metal som leverpostejbakker og konservesdåser for at minimere miljøpåvirkningen.

Hvis du vil være helt klimavenlig, er det dog bedst at undgå sølvpapir, og hvis du vil passe bedst muligt på din krop, er det vigtigt at genoverveje til hvilke madvarer, du vil bruge sølvpapir.