Mange køber blomster på Valentinsdag uden at være klar over risikoen: Sådan undgår du giftige buketter

Kamille Isaksen

1 uge siden

|

14/02/2025
Guides
Foto: Gylle.dk
Foto: Gylle.dk
Sørg for at din favoritperson ikke får en giftig buket på Valentinsdag.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Årligt importerer danske blomsterhandlere tonsvis afskårne buketter og andre billige blomster fra lande uden for EU, hvor de dyrkes med sprøjtegifte, som aldrig ville blive godkendt til brug her hos gartnere og landmænd.

Alligevel må vi gerne importere dem, og helt skørt er det faktisk, at de sprøjtegifte, vi ikke selv må bruge i EU, nogle gange bliver produceret i et EU-land, som f.eks. Danmark

Mange danskere elsker at forkæle deres partner med en buket blomster, og op til Valentinsdag er importerede roser så billige, at der årligt importeres 160.000 tons blomsterprodukter (2020).

Men med importen følger rester af sprøjtegifte i større mængder, og vel at mærke fra sprøjtegifte der ikke er godkendt til anvendelse i EU.

Sådan skriver Gylle.dk.

En del blomster importeres fra lande uden for EU til f.eks. Holland og Tyskland, hvorfra de så kommer videre til Danmark.

Det fremgår af rapporten 'Kortlægning og risikovurdering af pesticider i afskårne blomster fra lande uden for EU', som Miljøstyrelsen offentliggjorde i marts 2024.

I EU gælder fælles EU-regler om, at sprøjtegifte kun må anvendes, hvis de er godkendt af myndighederne.

Samme regler gælder ikke nødvendigvis i de lande, hvorfra blomsterne importeres, men EU har aldrig fået taget sig sammen til at vedtage de samme regler for importerede blomsterprodukter som for de hjemmedyrkede.

Der findes regler for fødevarer, men altså ikke for roser, tulipaner og andre farvestrålende produkter.

Miljøstyrelsen igangsatte i 2021 et projekt, der skulle kortlægge, hvor blomsterprodukterne i Danmark stammer fra, og hvilke sprøjtegifte de er behandlet med, og herunder om disse gifte er forbudt at anvende i Danmark.

Undersøgelsen viste, at der i importerede blomster og tilhørende produkter (f.eks. blomsterløg og potteplanter) kunne findes rester af sprøjtegifte, som ikke er tilladt at anvende i EU.

Foto: Gylle.dk.

Forbrugerne kan potentielt blive udsat for sprøjtegiftene eller deres nedbrydningsprodukter gennem hudkontakt og indånding under håndtering af blomsterne.

Når blomsterne bortskaffes som affald, kan sprøjtegifte og nedbrydningsprodukter potentielt udgøre en risiko for miljøet.

Ulovlige sprøjtegifte kan stamme fra Danmark

Carbosulfan, dimethoat og malathion er tre vanskelige ord, men alle med meget store konsekvenser: De kan gøre mennesker syge, forstyrre vores hormoner og forurene vores miljø. I værste fald kan de slå ihjel. 

Af den grund har de en årrække været forbudte i Danmark og EU. Men det har ikke stoppet salget af dem, for sprøjtegiftene må stadig eksporteres til lande uden for EU.

Så måske du lige skal være særligt opmærksom i dag, hvis du skal ud for at købe blomster til din kæreste.