Landmand med opråb: Så længe kan maden rent faktisk holde sig

Mathias Madsen

152 uger siden

|

15/02/2022
Forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du nogensinde overvejet at drikke af den mælk i køleskabet, som overskred sin 'Bedst før'-dato for to dage siden?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Selvfølgelig har du det! Det har de fleste i hvert fald... især i disse klima og 'undgå madsspilds' tider.

Ifølge en landmand på videoappen TikTok så er det faktisk heller ikke en helt dum ide, da langt de fleste madvarer sagtens kan indtages flere dage efter, at de er udløbet.

23-årige Hayden fra Canada har mere end én million følgere på det sociale medie og har tilsammen fået mere end 22 millioner 'likes' på sine mange videoer, som handler om livet på landet, og hvordan det er, at arbejde på en gård. 

"Jeg vil tage dig med på en køretur på min store grønne traktor," står der således i beskrivelsen på hans profil (@haydenjfox). 

Udover videoer om livet som landmand, så laver han også videoer om, hvordan det er at være en homoseksuel landmand - da han er bøsse - og argumenterer for, at både kvinder, homoer og alle andre kan være landmand. 

Ydermere har han delt en video, hvor han slår et klimaslag for at bekæmpe madspil.

Han forklarer nemlig, at store selskaber "lyver" om udløbsdatoer for at tjene flere penge. 

Videoen starter med, at man ser en anden person lave en video, hvor vedkommende siger: "Jeg spiser ikke den mad" om mad, som har overskredet 'Bedst før'-datoen. 

Efter videoen ser man Haydens svar, som er et stort grin og kommentaren: "Som landmand sætter jeg ikke pris på, at du smider maden ud.

Han fortsætter: "[...] Lad mig forklare det for dig. Du bliver løjet overfor af fødevarevirksomheder, fordi det tjener dem milliarder af dollars hvert år. Selvfølgelig vil de lyve op i dit ansigt" og forklarer desuden, at langt det meste mad sagtens kan spises, selvom det har overskredet holdbarhedsdatoen, som står på indpakningen. 

Han forklarer desuden, at cirka 60 procent af Jordens producerede mad går til spilde, og at vi kunne forsyne hele verdens befolkning med nok mad, hvis vi bare skar det tal ned til 40 procent. 

Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (MFVM) er det ikke helt korrekt, da de skriver, at 'kun' cirka en tredjedel af den producerede mad i verden går til spilde, men det svarer stadig til omkring 1,3 milliarder tons mad, som bliver smidt ud hvert eneste år, og Hayden har derfor stadig en pointe!

Så tænker man måske, at det selvfølgelig er i andre lande end Danmark, som jo er et veludviklet og miljøbevidst land, men faktisk sker madspil i stor stil i både de rigeste og fattigste lande i verden, selvom det i de fattigste lande primært er under produktionen og transporten, at mad går til spilde. 

Ser vi på madspild i Danmark, så smider vi ifølge MFVM hvert år 540.000 tons spiselig mad ud, hvilket i kroner og øre svarer til fødevarer til en værdi af cirka 8,4 milliarder kroner, og madspild er derfor både dårligt for miljøet og pengepungen. 

Derfor kan det være en god ide at lytte til Hayden og kun smide fødevarer ud, hvis det rent faktisk er uspiseligt, men hvordan ved man så, om det er det?

Ifølge smagforlivet.dk skal man egentlig bare bruge sine sanser. 

Første trin er at spørge sig selv: "Ser madvaren ud som den skal?" Har den mugpletter, misfarvning eller lign.? Så smid den ud. Ved nogle madvarer kan man dog godt skære det mugne eller rådne fra og bruge resten af varen - læs hvilke her

Næste trin er at lugte til maden. Lugter fødevaren dårligt eller bare anderledes end normalt, så er det formentlig ikke en god ide at indtage den. 

Sidste trin er at smage på maden. Ser madvaren ud og lugter, som den skal, så kan man godt smage på et lille stykke, og hvis det også smager fint, så kan man roligt spise madvaren. 

Dette gælder dog kun ved produkter med 'Bedst før' eller 'Mindst holdbar til' markeret på indpakningen. Står der i stedet 'Sidste anvendelsesdato', så bør varen altid smides ud, hvis den har overskredet datoen. 

Her kan du se Fødevarestyrelsens liste over, hvor længe forskellige fødevarer generelt kan holde sig.