Ejerudgift

webmaster

263 uger siden

|

12/01/2020
Business
ejerudgift
Ejerudgift - hvad er ejerudgifter? Find svaret her.
Står du over for at skulle købe bolig, skal du tage stilling til begrebet ejerudgift. Her kan du se, hvad den indeholder, hvad du skal tage højde for, og hvordan du kan foretage ændringer i den samlede udgift.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er vigtigt at have styr på ejerudgiften. Ikke mindst fordi det i sidste ende kan være ejerudgift, der står mellem dig og din drømmebolig.

Det kan godt være, at du har råd til at købe selve boligen, men hvis du ikke har råd til at sidde i den, fordi ejerudgiften er for høj, kan det jo være ligegyldigt.

Men i denne artikel får du heldigvis et par råd til, hvordan du kan barbere lidt af beløbet, som du ellers skal ligge i ejerudgift.

Ejerudgift

Den række udgifter som du som ejer af en bolig har en forpligtelse til at betale, kaldes for ejerudgift. 

Du finder de beløb under punktet ejerudgift i salgsopstillingen fra ejendomsmægleren, og den indeholder en række vigtige tal for, hvad det koster at bo i selve boligen.

Den er også et godt værktøj til dig som potentiel køber, fordi du kan bruge den til at sammenligne med andre boliger der kunne være interessante for dig i det pågældende område eller i andre lignede områder, der måske også kan være interessante for dig.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at en ejerudgift ikke viser, hvad det samlet set koster at eje boligen, og derfor skal du både kende den og vide, hvilke andre udgifter, der kommer oveni, så du ved præcist, hvad en nyerhvervet bolig kommer til at koste på både årsbasis og månedlig basis.

Disse beløb er indeholdt i ejerudgiften

De fleste af de punkter, der optræder under ejerudgift, er faste, og de fleste af beløbene står ikke til at ændre, men der kan være nogle typer af udgifter, som du har mulighed for at skrue på. Dem kommer vi til senere, men her kan du se, hvilke udgiftsposter, der typisk indgår i ejerudgiften:

  • Ejendomsskat 
  • Ejendomsværdiskat
  • Ejendomsforsikring 
  • Renovation
  • Rottebekæmpelse
  • Skorstensfejning m.v.
  • Fællesudgifter til ejerforening/grundejerforening
  • Bidrag til antenneforening eller internet
  • Bidrag til fællesanlæg og privat vej
  • Ydelser på eventuel gæld, der overtages af køber udenfor købesummen
  • Andre eventuelle udgifter, der er pålagt den givne ejendom.

Ejendomsforsikring

Der kan være penge at spare i forhold til ejendomsforsikringen alt efter, hvilket forsikringsselskab der står for den. Ejendomsforsikringen indfatter ikke selve indboet, der skal dækkes separat med en indboforsikring.

Bidrag til antenneforening eller internet:

I nogle tilfælde vil denne kunne spares. Der er for eksempel ikke megen idé i at være med i en antenneforening, hvis man ikke ønsker at have fjernsyn eller ønsker en anden løsning end det der tilbydes, og nogle gange kan det lade sig gøre at komme ud af den.

I andre tilfælde vil den løsning, der foreligger være langt billigere end hvad du ellers skulle betale for de samme ydelser.

Disse beløb er ikke indeholdt i ejerudgiften

Et er de faste omkostninger, der er i forbindelse med ejerudgift, men oveni kommer der en lang række andre udgifter, som også er forbundet med det at eje en bolig.

Dem skal man kende for at få det samlede overblik over, hvad en bolig ren faktisk kommer til at koste at sidde i. Derfor skal du tage højde for disse udgifter: 

  • Realkreditlån
  • Banklån
  • Vand
  • El
  • Varme/Gas/Olie ect.

Realkreditlån

Langt de fleste har brug for et realkreditlån, når der skal købes bolig. Disse fås både med og uden faste renter, men det kan være en god idé at gå efter de lån, der både har faste afdrag og renter, frem for variable og rentefri, da du så kender din udgift her, og ikke behøver at bekymre dig om stigninger, der senere kan true din økonomi og boligen.

Banklån

Nogle har brug for banklån oveni realkreditlånet for at få råd til boligen. Det er dog bedst at gå efter boliger, hvor dette ikke er nødvendigt, da renten på banklånet ofte er højere og betyder, at der er mindre friværdi i boligen.

Vand

Alt efter om det er et gammelt eller et renoveret/nyt hus du køber, kan der være en del penge at spare her ved at skifte til vandbesparende elementer og sørge for at gode vaner i forbindelse med brug af vand.

El

Elforbruget kan påvirkes ved at skifte til LED pærer ejendommens lamper, hvidevarer og andre eldrevne apparater til mere miljøvenlige, så der er mulighed for at spare penge i forhold til de forbrugsudgifter der er opgivet i salgsopstilling. 

Varme

Varme kan komme fra el, gas eller olie, men kan også være fra varmepumpe eller jordvarme. 

De sidstnævnte kan spare dig for mange penge, hvis der på ejendommen kun forefindes de førstnævnte.

Tidligere var nogle disse beløb medtaget under ejerudgift, men i 2015 blev dette ændret.