Verdenskendt spækhugger er død: Var indespærret hele sit liv

Mathias Madsen

4 uger siden

|

23/11/2024
Dyr
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Én af verdens mest berømte spækhuggere er død.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I århundreder har vilde dyr som løver, elefanter og hvaler levet i fangenskab, hvor de er blevet brugt som underholdning for os mennesker.

Det er sket både i form af zoologiske haver, delfin- og hvalparker, dyrekampe, rodeo og lignende, men i dag er de fleste lande heldigvis begyndt at forbyde meget af dette.

Zoologiske haver trives stadig i bedste velgående over hele verden, men de fleste haver har heldigvis ændret fokus fra underholdning til hjælp til truede dyrearter og sårede dyr, og alt underholdning med vilde dyr er heldigvis forbudt i dagens Danmark.

Det betyder, at man ikke kan finde et cirkus med en elefant eller en giraf eller en havpark med delfiner og spækhuggere i Danmark, men sådan er det desværre ikke alle steder i verden.

Selvom man i de fleste vestlige lande er begyndt at se negativt på sådan underholdning, findes der nemlig stadig eksempelvis delfin- og hvalparker i blandt andet Spanien, men nu er det sydeuropæiske land blevet hjemsted for én færre spækhugger i fangenskab.

Ifølge parken Loro Parque er deres spækhugger Keto nemlig afgået ved døden i en alder af 29 år.

Det har parken afsløret i et opslag på Facebook, hvori der blandt andet står: "Siden 2006 har Keto været en ekstraordinær ambassadør for sin art [...]. Hans afsked efterlader et uerstatteligt hul i vores hjerter [...]."

Keto var dog næppe frivilligt ambassadør for parken, da han som bekendt blev holdt i fangenskab, hvilket han har været vant til hele sit liv, hvor han har levet i forskellige hvalparker.

Keto blev verdensberømt i 2009, da han dræbte sin daværende træner, hvilket mange har tolket som et tegn på stress og frustration fra det store dyr, som i naturen svømmer op mod 150 km om dagen i verdenshavene.

Keto er den fjerde hval, der inden for få år er død i en forholdsvis tidlig alder i den spanske hvalpark, som gennem årene har fået stor kritik af deres shows fra diverse globale og nationale dyreværnsorganisationer.

I dag lever ca. 55 spækhuggere i fangenskab på verdensplan, og en stor del af disse ejes af Seaworld i USA eller af kinesiske hvalparker.

Spækhuggere bliver i naturen 30 til 50 år gamle, men enkelte bliver helt op til 90 år gamle. Dyrene bliver generelt ikke så gamle i fangenskab.

De enorme dyr er yderst intelligente og sociale, og det har derfor længe af flere dyreværnsorganisationer og myndigheder været anset som dyremishandling at holde dem i fangenskab.

Spækhuggere kan ifølge Naturhistorisk Museum blive næsten 10 meter lange, veje op mod otte tons, og så kan de svømme flere hundrede kilometer om dagen med en hastighed på op mod 60 km/t.