Tandlæge

webmaster

353 uger siden

|

17/03/2018
Business
Tandlæge
Hvordan bliver man tandlæge?
Ligegyldigt om dit endemål er en privat tandklinik med udsigt til at tjene kassen eller et job som tandlæge indenfor det offentlige, så skal du først igennem nåleøjet til uddannelsen, som stiller store krav til dine karakterer fra gymnasiet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I 2017 var adgangskvotienten til tandlægestudiet 10.5! Det bør dog ikke afskrække dig fra at forfølge dit mål, tænk blot på Dalai Lamas citat;

”Hvis du tror, du er for lille til at gøre en forskel, så prøv at dele seng med en myg”

Udover det rent praktiske arbejde kræver tandlægejobbet med patienter også, at du er god til at omgås mennesker. Der er rigtig mange mennesker i alle aldre, der lider af tandlægeskræk, og derfor er det vigtigt, at du formår at holde en god kontakt med din patient og er i stand til at skabe en tryg atmosfære. 

Læs videre og find ud af, hvordan du bliver tandlæge, hvad  der kræves for at komme ind på uddannelsen, hvad uddannelsen indebærer og hvad du kan bruge din uddannelse til...

Hvordan bliver man tandlæge?

For at blive optaget på tandlægestudiet skal du:

  • have en gymnasial uddannelse som fx STX, HF, HTX eller HHX 

og have følgende fag i din adgangsgivende eksamen: 

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Matematik A
  • Fysik B og kemi B  eller fysik B og bioteknologi A eller geovidenskab A og kemi B eller kemi B, biologi A og fysik C

Adgangskvotienten til tandlægeuddannelsen er relativ høj og lå i 2017 på 10,5 eller derover for optagelse via kvote 1.

Husk, at du også har mulighed for at søge ind via kvote 2, Der gælder de samme adgangsbetingelser for kvote 2 som for kvote 1, men der gives merit for en række erhvervserfaringer samt andre aktiviteter. 

Hvad indebærer uddannelsen som tandlæge?

Uddannelsen til autoriseret tandlæge foregår på universitet i Arhus og København, hvor du skal læse odontologi i sammenlagt fem år. Først tager du en bachelor i odontologi på tre år og derefter en to-årig kandidatuddannelse i odontologi.

Selve undervisningen finder sted som en veksekvirkning mellem holdundervisning, forelæsninger, projektarbejde samt øvelser og klinisk arbejde med patienter. Du har også mulighed for at tage et semester på et udenlandsk universitet, hvilket dels kan give dig andre synsvinkler på jobbet, men også skaffe dig kontakter, såfremt du kunne tænke dig at arbejde i udlandet, når du er færdigud-dannet.

LÆS OGSÅ: Tandlæge løn

Du skal igennem fire overordnede områder: 

  • Oral-biologiske basisfag; fx anatomi, genetik og tandmorfologi (læren om tændernes form og bygning). 
  • Samfunds- og adfærdsfag: psykologi, pædagogik og retsodontologi. Retsodontologi er et retsmedicinsk fag, der bl.a. handler om, hvordan man kan identificere dødsofre ved at undersøge deres tænder. 
  • Parakliniske fag:  fx  almen kirurgi, generel medicin og mikrobiologi. 
  • Kliniske fag: fx oral diagnostik, tandsygdomslære, bidfunktionslære, protetik (læren om proteser, kroner og broer), tandregulering og børnetandpleje. 

Igennem uddannelsen aflægger du løbende prøver i både de kliniske fag og i laboratorieøvelserne, og efter to år bliver du del af en behandlergruppe med andre tandlægestuderende, som fungerer på  samme måde som i en rigtig tandklinik.

Du bliver automatisk autoriseret tandlæge ved studiets afslutning.

Hvor finder jeg job?

Efter afsluttet uddannelse kan du søge job i en privat tandklinik eller i den offentlige tandpleje. 

Du kan også åbne en privat tandklinik eller indgå i et kliniksamarbejde med andre tandlæger, men for at opnå tilladelse til selvstændig virke som tandlæge skal du først kunne dokumentere, at du har gennemgået mindst et års praktisk oplæring, svarende til 1440 timer,  hos en praktiserende tandlæge eller på en offentlig tandlægeklinik.

En anden mulighed er at gå forskervejen og tage en ph.d i odontologi. 

Efter nogle års praktisk erfaring er der også mulighed for at læse videre til specialtandlæge i ortodonti (3-år) hvilket foregår på tandlægeskolerne i København og Århus, eller til specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi (5-år), hvilket finder sted på en godkendt sygehusafdeling.

Dentaljob.dk er Danmarks største jobportal for ansatte inden for dentalverdenen, og her kan du både søge job og tilbyde din arbejdskraft. 

Fordele og ulemper

På Minussiden

  • Der er en reel risiko for arbejdsrelaterede rygproblemer pga dårlige og akavede arbejdsstillinger.

På Plussiden

  • De fleste tandlæger har muligheden for at tjene rigtig gode penge, og der er næsten ingen arbejdsløshed blandt tandlæger.
  • Desuden er det en god uddannelse, hvis du ønsker at arbejde i udlandet i en periode.

Læs om at blive pilot, politibetjent, pædagog og skraldemand her.

Mere info om jobbet som tandlæge

Her får du nogle links til mere info om uddannelsen og jobbet som som tandlæge:

Videoer

Tandlægestuderende på Aarhus Universitet:

Brædstrup Implantatcenter - Tandlæge med særlige kompetencer:

Online sites

Bliv tandlæge i udlandet:

studentum.dk/soeg/tandlaege-uddannelse-udlandet