Politiet med klar opfordring til forældre: Spørg ind til det

Nicolai Busekist

4 uger siden

|

05/06/2024
112
Foto: Rigspolitiet
Foto: Rigspolitiet
Politiet har delt en klar opfordring til forældre, da de ønsker, at de bliver bedre til at spørge ind til det.

Dagens topnyheder

Internettet er et sted, hvor børn kan tale med jævnaldrende. Det er et sted, hvor de kan finde timevis af underholdning i form af spil og YouTube-videoer. Men det er også et sted, hvor der gemmer sig mange skumle typer.

Netop derfor er det vigtigt, at du som forælder jævnligt taler med dit barn om, hvad det foretager sig på nettet. Det har fået Nordjyllands Politi til at dele en klar opfordring på det sociale medie X.

"Der kan ske meget online. Husk at tale med dit barn om det. Spørg også ind til oplevelser og venner i det virtuelle liv," lyder det i et opslag på det sociale medie.

Ifølge Ekstra Bladet er der flere og flere børn, der bliver udsat for både økonomisk og seksuel afpresning på internettet. Det sker for børn og unge helt ned til 12 år, som i gennemsnit også bruger mere og mere tid på nettet.

Det viser en rapport, der for nylig er blevet udgivet af Red Barnet. Her oplever de også, at et fortsat større antal børn og unge ringer ind til SletDet Rådgivningen.

Anbefalingen fra Nordjyllands Politi er, at forældre bliver bedre til at spørge ind til, hvad deres børn foretager sig på nettet. Blandt andet opfordres de til at spørge ind til, hvad de laver og hvem de taler sammen med i det virtuelle liv.

På politiets hjemmeside er der delt en række gode råd til, hvordan man som forælder kan forebygge digitale forbrydelser. Dette omfatter alt fra grooming og digitale sexkrænkelser til forskellige former for afpresning.

For eksempel skriver de, at det er vigtigt at lære sine børn, at de skal være kritiske over for, hvem de skriver med på nettet. Hertil slår de fast, at man aldrig skal sende hverken penge, billeder eller personlige oplysninger til en person, man ikke ved, hvem er.

Som forælder bør du også lære om de apps, spil og sociale medier, som dit barn benytter sig af, lyder det fra politiet. På den måde kan man bedre tale med barnet om, hvad der foregår.

Hvis du viser en oprigtig interesse i dit barns færden, vil barnet også være mere tilbøjelig til at tale om det. Det kan du f.eks. være ved at spille et spil sammen eller lignende.

Oplever du som barn eller ung, at du bliver udsat for digitale krænkelser, skal det altid meldes til politiet. Hvis du er forælder til et barn, der har været udsat for det, gælder det samme naturligvis.