Peter Madsen - fortællingen om en enspænder

Nils Würtzenfeld

365 uger siden

|

18/12/2017
112
Mik Eskestad
Peter Madsen: Foto: Polfoto/Mik Eskestad
Peter Madsen er vokset op i Nordvestsjælland som en dreng uden mange venner, der i stedet var drevet af sin passion for rumfart og ubåde. I dag er han kendt verden over i forbindelse med sagen om den dræbte Kim Wall.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Peter Madsen er med ét blevet en af Danmarks mest omtalte personer efter mordet på den svenske journalist Kim Wall. Men hvem gemmer sig bag den drabssigtede opfinder? Og hvem var Raket-Madsen før ubådssagen?

Opvækst

Peter Langkjær Madsen blev født 12. januar 1971 og voksede op i Høng i Nordvestsjælland som del af en turbulent barndom.

Peter Madsens forældre blev skilt, da han var seks år gammel og efter et par år hos moren og dennes nye kæreste, flytter Peter Madsen hjem til sin gamle far, hvor han havde sin videre opvækst sammen med sine to halvbrødre.

Moderen var han kun begrænset knyttet til, og ingen af forældrene lever i dag.

Meget tidligt i barndommen blev Peter Madsen optaget af rumfart og raketter - en interesse han fik fra sin aldrende far, der var uddannet tømrer, men som selv var lidt af en raketnørd og opslugt af rumfart og begivenheder som Titanics forlis.

Foto: Peter Madsen: Polfoto/Kristine Kiilerich

Af samme grund fortalte faderen ofte fascinerende historier om rumraketter og rejser til Månen, som den lille Peter i den grad tog til sig. Derfor begyndte Peter Madsen i en tidlig alder at eksperimentere med hjemmelavet krudt til raketter og brintballoner, og som otteårig viste han sin mor en tegning af en Saturn V-raket, mens han undrede sig over, hvordan flertrinsraketter fungerede.

I skolen blev den passionerede dreng opfattet som noget af en nørd, da Peter Madsens verden handlede om rumfart. Han deltog sjældent i klassefester med de andre børn og havde nærmest ingen kammerater i skolen.

Til gengæld brillerede drengen i fysik- og kemitimerne på Høng Kommuneskole, hvor han sugede viden til sig, og i 7. klasse begyndte Peter Madsen at bygge en raket ’til opnåelse af ekstreme højder’.

Den blev bygget på farens gamle høvlebænk i værkstedet og blev affyret fra et lille græsareal bag skolens fodboldbaner, som Peter døber Cape Cosmos.

Peter Madsen. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

Den én meter høje raket nåede cirka 100 meter op i luften, til stor jubel for den unge dreng.

Denne affyring affødte flere hjemmebyggede raketter samt drømmen om at bygge en raket, der kunne skyde Peter Madsen selv ud i verdensrummet og lande sikkert på Jorden igen.

I de efterfølgende år eksperimenterede Peter Madsen derfor med adskillige raketaffyringer, ligesom han blev medlem af Dansk Amatør Raket Klub (DARK) og var medstifter af Aurora Project Group og Copenhagen Suborbitals.

Peter Madsens opfindelser og passion for rummet gjorde ham med årerne til en kendt person, der i pressen fik tilnanvnen Raket-Madsen.

Opfindelser

Efter faderens død i 1990 flyttede Peter Madsen i ungdomsbolig i Kalundborg, hvor han også blev student. Peter Madsen fik efterfølgende aldrig færdiggjort en reel uddannelse, men tog både svejsekurser og påbegyndte også ingeniøruddannelse - blandt andet for at dyrke sin store passion til ubåde.

Denne passion havde i mange år gået hånd i hånd med Peter Madsens interesse for rumfart og raketter og førte i de efterfølgende år til, at Peter Madsen blev involveret i at designe og konstruere hele tre fungerende ubåde.

Peter Madsen og ubåden UC3 Nautilus er blevet Danmarkskendt. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Den første ubåd, som Peter Madsen var med til at bygge, var Freya, der blev søsat 4. maj 2002 ved Kalvebod Brygge i København.

Ubåden var en elektrisk drevet prototype, der blev færdigudviklet til en tomandsubåd og foretog over 400 dyk, indtil den blev oplagt i marts 2006. 

I efteråret 2009 blev Freya sænket i Øresund nær Flakfortet, efter at alle miljøskadelige objekter var fjernet.

Efter Freya byggede Peter Madsen ubåden Kraka sammen med vennen Claus Nørregaard i 2005. Kraka var dobbelt så stor som Freya og var udstyret med en dieselmotor på 16 hk og en elektromotor på 4.5 kW.

Kraka var 12 meter lang, vejede otte tons og var udstyret med en dykkersluse, så man kunne forlade ubåden på havbunden i dykkerudstyr.

Den sidste ubåd, som Peter Madsen byggede, var fartøjet UC3 Nautilus, der siden skulle blive central for ubådssagen og drabet på Kim Wall.

Da Nautilus blev søsat 3. maj 2008, var den på det tidspunkt verdens største privatbyggede ubåd - 17,8 meter lang og med en vægt på 40 tons.

Peter Madsen. Foto: Ritzau/Tobias Nicolai\n

UC3 Nautilus kan under normale forhold dykke til 100 meters dybde og kan have en besætning på 1-8 mennesker. Ubåden blev i 2010 også genstand for opsendelsen af Madsens raket HEAT 1.

Nautilus var en stor personlig sejr for Peter Madsen, og i et interview med BT fortæller Thomas Djursing, som er chefredaktør på Ingeniøren og har skrevet bogen 'Raket-Madsen' om Peter Madsen, at Madsen er et af de få mennesker, som kan gennemføre både umulige og umiddelbart helt urealistiske projekter - heriblandt konstruktionen af UC3 Nautilus.

Thomas Djursing har i sin bog beskrevet Peter Madsen med ordene ‘ildhuen’ og ‘engagementet’, men også som en person, der havner i mange skænderier med de personer, som han møder på sin vej.

- Han er ikke voldelig, han drikker ikke, tager ikke stoffer. Han er en mand med sunde værdier. Til gengæld skændes han med gud og hver mand, har Thomas Djursing tidligere fortalt til BT.

Mik Eskestad

Peter Madsen: Foto: Polfoto/Mik Eskestad

Siden har omverdenen dog fået et noget andet og skræmmende billede af opfinderen og ubådskaptajnen Peter Madsen.

Ubådssagen

For fredag 11. august 2017 blev UC3 Nautilus meldt savnet med Peter Madsen ombord.

Efterfølgende blev en stor eftersøgning med skibe og redningshelikoptere sat i værk, hvilket gjorde, at ubåden blev fundet samme dag sejlende i Køge Bugt. Ubåden sank dog umiddelbart efter, mens Peter Madsen nåede at hoppe fra borde og blevet reddet i land af politiet.

Peter Madsen. Polfoto

Da Peter Madsen gik i land, var det for rullende tv-kameraer og i første omgang tegnede det til, at det blot var tale om et dramatisk ubådsforlis.

Siden kom det dog frem, at den 30-årig svensk journalist Kim Wall også havde været ombord på Nautilus, og at hun ikke var i selskab med Peter Madsen, da han blev reddet i land.

Ubådskaptajnen hævdede selv, at Kim Wall var blevet sat af på Refshaleøen i København sent torsdag aften, men efterfølgende blev Peter Madsen anholdt og sigtet for drabet på den svenske kvinde.

Ved grundlovsforhøret lørdag 12. august 2017 blev han varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab, da dommeren ikke fandt grundlag for en fængsling for manddrab. Inden grundlovsforhøret havde Peter Madsen forklaret, at Kim Wall ganske rigtig var død og at han havde ‘begravet hende til søs’. Han nægtede sig dog skyldig i drab.

Samme lørdag blev UC3 Nautilus hævet op til vandoverfladen fra bunden af Øresund, hvorefter man påbegyndte en række tekniske undersøgelser af ubåden. Undersøgelser der efterfølgende skulle føre til vigtige spor i sagen.

Ubåden Nautilus efter den er blevet bjerget. Foto: HILLERGREN ANDREAS/Polfoto

23. august 2017 blev en kvindetorso fundet i Køge bugt, og det blev efterfølgende bekræftet, at der var tale om Kim Wall. Skader på liget tydede på, at der var forsøgt at presse gasser ud at kroppen for at forhindre det i at flyde. Derudover var der fæstnet metalobjekter til liget for at få det til at synke.

Ved et nyt retsmøde 5. september 2017 blev Peter Madsens varetægtsfængsling forlænget med fire uger, denne gang med begrundet mistanke om drab og ‘usømmelig omgang med lig’.

Ved retsmødet forklarede Peter Madsen denne gang, at Kim Wall ved et uheld var blevet ramt i hovedet af en luge, hvorefter hun døde af sine kvæstelser. Han bekræftede igen, at han havde ‘begravede hende til søs’, men nægtede at have parteret liget.

7. oktober 2017 meddelte Københavns Politi, at dykkere denne gang havde fundet Kim Walls hoved og ben i Køge Bugt, og efterfølgende viste politiets undersøgelser af hovedet ingen tegn på fraktur på kraniet og heller ikke tegn på stump vold.

30. oktober 2017 valgte Peter Madsen at ændre forklaring, da han forklarede, at Kim Wall var omkommet ved en kulilteforgiftning i ubåden. Samtidig erkendte Peter Madsen, at han i panik havde parteret liget.

Derudover blev sigtelsen mod Peter Madsen, på baggrund af de tekniske undersøgelser, udvidet, så at han yderligere blev sigtet for ‘anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder’, dog uden at anklagemyndigheden har fastlagt et motiv.

Den afdøde Kim Wall. Polfoto

Ved et retsmøde 11. december valgte Peter Madsen, via sin advokat, frivilligt at forlænge sin varetægtsfængsling, det har stået på siden 12. august.
Det var tredje gang, Peter Madsen frivilligt har ladet sig fristforlænge, og efter planen vil en retsag ved Københavns Byret begynde 8. marts 2018.

Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.