Blot en lille portion bacon om dagen øger risikoen for demens med op til 44 procent, viser et nyt studie ifølge Daily Mirror.
Forarbejdet kød, som også omfatter pølser og burgere, forårsagede en markant stigning i risikoen for dette. Nogle former for uforarbejdet kød, såsom oksekød, svinekød og kalvekød, gjorde dog det modsatte, og kan derfor beskytte mod demens, siger forskerne.
Personer, der spiser blot 50 gram uforarbejdet kød om dagen, vil være omtrent 20 procent mindre tilbøjelige til at udvikle demens, afslører studiets resultater, som er blevet publiceret i American Journal of Clinical Nutrition.
"Alt, hvad vi kan gøre for at undersøge potentielle risikofaktorer for demens, kan hjælpe os med at reducere antallet af personer, der rammes af denne tilstand," udtaler professor Janet Cade.
"Denne analyse er det første skridt mod at forstå, om det, vi spiser, kan påvirke denne risiko," siger hun også.
Ved hjælp af data fra UK Biobank-databasen, som inkluderer både genetisk statistik og sundhedsstatistik, hvorfra de indhentede data om personer i alderen 40 til 69 år, kiggede de nærmere på, hvor ofte folk spiste bestemte typer kød.
Undersøgelsen omfattede også personer, der undgår rødt kød, selvom der ikke er blevet set specifikt på vegetariske og veganske kostvaner.
I løbet af en gennemsnitlig periode på otte år, opstod der omkring 2.900 demenstilfælde, hvor personer, der var dårligt stillet økonomisk samt mindre uddannede var mere tilbøjelige til at udvikle tilstanden.
Ældre mennesker, rygere og mindre fysisk aktive personer samt personer fra familier med demenshistorie var også mere tilbøjelige til at have et demensrelateret gen, viser undersøgelsen.
Forskerne fandt også ud af, at der generelt er flere tilfælde af demens blandt mænd, end hos kvinder.
"Nogle personer var tre til seks gange mere tilbøjelige til at udvikle demens på grund af veletablerede genetiske faktorer, men resultaterne antyder, at risikoen ved at spise forarbejdet kød var den samme, uanset om en person var genetisk disponeret for at udvikle sygdommen eller ej," siger professor Janet Cade.
"De, der indtog større mængder forarbejdet kød, var mere tilbøjelige til at være mandlige, lavere uddannede, rygere, overvægtige, havde lavere indtag af grøntsager og frugt, og havde et højere indtag af energi, protein og fedt inklusive mættet fedt."
Det menes at være det første store studie, der har set på sammenhængen mellem specifikke typer kø og demens ved hjælp af data, der er indsamlet over flere år.
"På verdensplan øges forekomsten af demens, og kost som en modificerbar faktor kan spille en rolle," siger ledende forsker Huifeng Zhang fra University of Leeds.
"Vores forskning føjer til den voksende mængde beviser, der forbinder indtag af forarbejdet kød med øget risiko for en række ikke-overførbare sygdomme."
Han tilføjede, at mens der kræves mere bekræftelse, indikerer dette, at et lavere indtag af uforarbejdet rødt kød kan været gavnligt for helbredet.