Ny forskning: Brug af mobiltelefon kan forkorte din levetid

Jakob A. Overgaard

265 uger siden

|

21/10/2019
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Langvarig eksponering for det blå lys, der stammer fra din telefon og din computer kan have indflydelse på din aldring. Også selvom det ikke skinner direkte ind i dine øjne. Det peger ny forskning på.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den nye forskning antyder, at de blå lysbølger, der produceres af dioder fra telefon- og computerskærme beskadiger celler i hjernen såvel som i dine nethinder.

Forskningen har oprindelse ved Oregon State University og er netop blevet offentliggjort. Resultaterne er baseret på undersøgelser af lysets påvirkning på bananfluer, som generelt anses som en vigtig modelorganisme indenfor lignende forsøg. 

Det var forskeren Jaga Giebultowicz, der ledede forskningssamarbejdet, der undersøgte, hvordan bananfluer reagerede på 12-timers daglig eksponering for blåt LED-lys. Det lys svarer til den almindelige blå bølgelængde i enheder som telefoner og tablets. Resultatet var, at lyset accelererede fluernes aldring.

De fluer, der blev udsat for daglige cyklusser af 12 timers blå lys og 12 timers mørke havde en kortere levetid end fluer, der levede i mørke eller de fluer, der ikke var udsat for blå lys. Fluerne fik skader på cellerne på nethinden og i deres hjerneneuroner. De fik nedsat bevægelsesevne, bl.a. ved at deres evne til at klatre op af væggene blev reduceret. 

Nogle af fluerne i eksperimentet var muterede og havde ikke udviklet øjne. Disse fluer udviste de samme problemer med hjerneneuroner og bevægelseshæmmet adfærd. Det kunne derfor konkluderes, at fluerne ikke behøvede at se lyset for at blive påvirket af lysbølgerne.

"Det faktum, at lyset accelererede fluernes aldring overraskede os meget," skriver Giebultowicz i undersøgelsen. "Vi havde fundet ud af, at specifikke gener fik en stress-respons, hvis de blev holdt i lys. Vi antog, at lys regulerede disse gener. Så vi spurgte os selv, hvad det var i lyset, der var skadeligt for generne og kiggede derefter på lysspektret. Resultatet var tydeligt. Lys uden blåt forkortede deres levetid, mens blåt lys alene forkortede deres levetid meget dramatisk."

Giebultowicz bemærker at naturligt lys er afgørende for kroppens døgnrytme og derved en mængde af fysiologiske processer, såsom hjernebølgeaktivitet, hormonproduktion og cellefornyelse, der er vigtige faktorer i hvornår og hvordan vi spiser og sover.

”Der er tegn på, at øget eksponering for kunstigt lys er en risikofaktor overfor søvn- og døgnforstyrrelser,” skriver Jaga. "Og med den fremherskende anvendelse af LED-belysning udsættes mennesker for stigende grad for lys i det blå spektrum, da almindeligt anvendte LED'er udsender en stor mængde af blåt lys. Teknologien er dog selv i de fleste udviklede lande ikke blevet brugt længe nok til at vi kender dens virkninger på tværs af menneskets levetid."

Fluerne undgik det blå lys, hvis de kunne. 

Forskerne vil nu til at undersøge, hvilken effekt det vil have på mennesker.