En babys første hjerteslag sker så tidligt som 16 dage efter undfangelsen. Det viser ny forskning.
Indtil nu har forskere troet, at det første hjerteslag først skete 21 dage efter undfangelsen.
- Vi prøver bedre at forstå, hvordan hjertet udvikler sig og ultimativt finde ud af, hvad der skyldes hjertedefekter, som udvikler sig før fødslen for at vide, hvordan vi kan reparere et voksent hjerte, siger professor Paul Riley, som ledte forskningsstudiet på Oxford Universitet.
Ved at finde ud af, hvordan hjertet i første omgang begynder at slå, og hvordan problemer kan opstå i udviklingen af hjertet, kan man måske på sigt forhindre hjerteproblemer, der opstår under graviditeten.
Professor Paul Riley og hans forskerhold håber også, at forskningsresultatet vil hjælpe dem med at finde en metode til at reparere skadede hjertemuskler efter et hjerteanfald.
Studiet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift eLife. Forskerne undersøgte udviklingen i musehjerter. Her opdagede de, at hjertet begyndte at slå meget tidligt i hjertets udvikling. I mus skete det efter 7,5 dage efter undfangelse, hvilket svarer til den 16. dag i et menneskefoster.
Medfødte hjertefejl bliver diagnosticeret i mindst en ud af 180 nyfødte. Forskerne håber, at man ved at forstå hjertets udvikling en dag vil kunne forhindre, at hjertesygdommen overhovedet udvikler sig hos fostre.