Det lyder som et scenarium fra en film. En person i en offentlig forsamling slipper en god og gedigen vind, og alle indenfor en kort afstand skal ikke bare frygte den dårlige lugt, de skal også bekymre sig om smittefare.
I hvert fald er der blevet lavet flere forsøg, der antyder, at SARS-CoV-2 kan spredes via gas fra endetarmen. Alligevel skal vi ikke frygte smittefaren, hvis en person foran os i supermarkedskøen letter lidt på det ene ben.
Underbukser og bukser er et godt filter
Selvom op til 55% af alle coronasmittede har virussen i deres afføring, så er det ikke helt så nemt for virussen at undslippe tarmen.
I 2001 udførte den australske læge Karl Kruszelnicki og mikrobiolog Luke Tennent et eksperiment for at se, om prutter kunne sprede sygdomme. En af Dr. Tennants kollegaer skulle prutte direkte ned i to petriskåle med fem centimeters afstand.
Den ene petriskål skulle der pruttes i, mens kollegaen havde bukser på, mens kollegaen fjertede i den anden skål uden bukser.
De to forskere fandt ud af, at den første petriskål gik helt fri, mens den anden petriskål ikke helt gik fri. Det kunne altså lade sig gøre at sprede bakterier og vira via prutter, hvis man ikke havde bukser på.
Ligeledes annoncerede Kinas Center for Disease Control and Prevention, at bukser er et effektivt filter for prutter, således man ikke skal frygte smitte fra prutter, sålænge man kun omgås folk med bukser på.
Intet kan dog udelukkes
TV-lægen Xander Van Tulleken har på CBBC fremhævet en australske læges, Andy Tagg, arbejde. Lægen har udtalt, at hvis en corona-inficeret patient ikke havde bukser på, og derefter slap en kæmpe vind og en anden meget hurtigt herefter tog en ordentlig sniffer af gassen, så ville der være en reel smittefare.
"Måske kan SARS-CoV-2 spredes gennem prutter - vi har brug for flere beviser," udtalte Tagg.
Forsøg med talkum har tidligere vist, at prutter kan spredes forholdsvis langt. Du kan se hjemmeforsøg på dette i ovenstående video.