Godt nyt til weekenden: Bestemt type alkohol gør dig modstandsdygtig overfor corona

Mathias Madsen

146 uger siden

|

27/01/2022
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny undersøgelse har vist at vindrikkere har mindre risiko for at blive smittet med coronavirus, og det er især én type vin, som 'beskytter' godt.

Dagens topnyheder

Et nyt studie har undersøgt hvorvidt indtagelse af alkohol er en fordel eller en ulempe for kroppens immunforsvar i forhold til at beskytte sig mod coronavirus, og resultatet må siges at være godt nyt for vinelskere. 

Forskerholdet bag undersøgelsen er fra det kinesiske Shenzhen Kangning Hospital, og de har udgivet studiet i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Nutritionhvor man altså kan læse, at især fans af rødvin har en fordel, når det kommer til at være modstandsdygtig overfor corona. Det skriver Ladbible.

Resultatet viste således, at folk som nyder et par glas af enten rød- eller hvidvin eller champagne måske har en mindre risiko for at få den smitsomme virus, men det var altså klart rødvin, som var det bedste forsvar. 

Ifølge det amerikanske medie Fox 10 Phoenix undersøgte studiet næsten en halv million personer, og mere end 16.500 af dem endte i løbet af undersøgelsen med at blive testet positiv for corona. 

De kinesiske forskere analyserede desuden information fra Storbritanniens Biobank Study, som er et studie, der har "samlet sundheds- og livsstilsinformation fra folk siden 2016."

Derudover inddelte de deltagerne i tre kategorier alt efter, hvor meget alkohol de drak. Dem som drak under 14 genstande om ugen, dem som drak mellem 14 og 28 genstande om ugen, og dem som drak mere end 28 genstande om ugen, og i modsætning til mange andre studier viste resultatet her, at det var en fordel at drikke meget. 

Forskerholdet fandt nemlig ud af, at det var dem som drak mere vin end anbefalet, som havde mindst risiko for at blive smittet med corona. 

"Vores studie antyder, at deltagere der normalt indtager mere rødvin og hvidvin og champagne end anbefalingerne [...] ser ud til at have chance for at reducere risikoen for Covid-19," står der således i studiet. 

Studiet understreger dog, at effekten kun ses ved indtagelse af vin og altså ikke ved indtagelse af andre former for alkohol og forskerne anbefaler derfor ikke at indtage for eksempel øl og cider, og der står således følgende i studiet: "Indtagelsen af øl og cider anbefales ikke uanset hyppigheden og mængden af alkoholindtag [...]."

Tværtimod fandt studiet faktisk ud af, at indtagelse af øl og/eller cider derimod "forhøjer risikoen for Covid-19." Ifølge undersøgelsen har folk, som hyppigt indtager øl og/eller cider, faktisk 28 procent større risiko for at blive smittet med virusset end folk, som ikke drikker alkohol. 

Kigger man på tallene for vindrikkere, kan man se, at ét til to glas rødvin om dagen tilsyneladende kan reducere risikoen for corona med hele 10 til 17 procent, og i hvidvins og champagnes tilfælde er det 'kun' syv til otte procent.

Studiet konkluderede altså afsluttende, at rødvin gav en "beskyttende effekt", når det indtages i større mængder end anbefalet. 

Livsstilsmagasinet Wine Spectator har dog stilt spørgsmålstegn ved undersøgelsen og påpeget, at mange andre faktorer kan spille en betydelig rolle i resultatet. 

For eksempel må det formodes, at de lave smittetal blandt rødvinsdrikkere og høje smittetal blandt øl- og ciderdrikkere kan skyldes, at rødvin ofte nydes derhjemme eller i mindre selskaber, mens øl og cider ofte nydes på barer eller diskoteker, hvor der er mange mennesker på lidt plads. 

Det er altså ikke bevist, at indtagelsen af vin direkte beskytter mod corona, og forskerne bag undersøgelsen understreger også, at indtagelse af store mængder alkohol ikke er anbefalet, og at den bedste måde at beskytte sig mod virusset på er at få vaccinen, spritte af og bruge mundbind.