Frygtet fuglevirus på vej til Danmark

Jakob A. Overgaard

279 uger siden

|

14/09/2019
Videnskab
Ornitologer skal ikke frygte for solsorten. Selvom det frygtes, at Usuntu-virus er kommet til Danmark, så er det isolerede tilfælde. Foto: Shutterstock
Ornitologer skal ikke frygte for solsorten. Selvom det frygtes, at Usuntu-virus er kommet til Danmark, så er det isolerede tilfælde. Foto: Shutterstock
Usuto-virus har de seneste år svunget leen over titusindvis solsorte i Tyskland, Belgien og Holland. Biolog ved Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fortæller til TV2, at der er områder, hvor op mod 20% af solsortebestanden er forsvundet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I løbet af foråret og sommeren er der fundet 100 døde solsorte i Danmark, og nu frygter man at Usutu-virussen har gjort sit indtog i landet.

”Da der er påvist Usutu-virus både syd og nord for Danmark, er det muligt – måske endda sandsynligt – at virus også findes i danske solsorte,” siger Louise Lohse, der er dyrlæge og seniorforsker på Statens Serum Institut til dof.dk.

Knud Flensted fortæller, at DOF sidste år blev opmærksom på virussen i Danmark. Herefter bad de deres medlemmer om at holde øje med døde fugle, og fugle, der virker apatiske. Da der er flere millioner solsorte i Danmark, vil man kunne finde mange døde fugle, men det specielle er, at de dør med de specielle symptomer.

Danske fugleentusiaster skal dog ikke frygte sygdommen, siger Knud Flensted ”Virussen vil i en periode givetvis reducere antallet af solsorte i landet. Men solsorten forsvinder ikke fra Danmark.”

Smitten kommer fra Afrika

Det er endnu kun indicier, der peger på at de døde solsorte i Danmark er smittet med Usutu-virus. Virussen stammer fra Afrika og spredes via små fuglemyg. Herefter er sygdommen blevet fragtet til Europa via trækfugle. Enkelte fuglearter er mere modtagelige over for virussen end andre, og i Europa er det særligt solsorte og krager, der er blevet smittet.

Indenfor de næste uger vil DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut undersøge de døde fugle for at se, om de bærer Usutu-virussen.

Kan også smitte mennesker

Da Usutu-virus overføres via myg, er det muligt at smitten kan bæres videre til mennesker med svækker immunforsvar. Symptomerne er feber og hovedpine og i værste tilfælde nakkestivhed, lammelser og manglende motorisk kontrol.

I Østrig blev der ved screening af doneret blod fundet rester af virussen i syv tilfælde i 2016 og 2017, hvilket indikerer, at overførelse til mennesker er langt mere normalt end tidligere antaget. De officielle tal om smittede mennesker er dog isolerede til så få tilfælde, at man ikke skal frygte for at blive ramt i Danmark.