Vildt fund: 363 år gammelt svensk krigsskib fundet

Mathias Madsen

117 uger siden

|

24/10/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svenske marinarkæologer har gjort et utroligt fund på havets bund.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Sverige har marinarkæologer fra Vrak-museet og folk fra flåden gjort et utroligt fund på bunden af havet ved Vaxholm øst for Stockholm. 

Det skriver TV2 og det svenske medie SVT Nyheter.

Det svenske krigsskib Äppelt [red. Æblet], som blev bygget i 1600-tallet, er nemlig blevet fundet, og fundet blev faktisk gjort allerede i december 2021, men er først blevet offentliggjort nu. 

Bliver på bunden

Årsagen til, at det er lykkedes at holde fundet skjult i flere måneder, er blandt andet, at skibet ikke er bjærget op til overfladen. 

Skibet skal nemlig blive liggende. 

Årsagen til dette er blandt andet, at skibet kun er ét af mange skibe, som ligger på bunden af havet netop i det stræde, fordi de i 1600-tallet blev sænket med vilje for at spærre strædet for fjenden. 

Ét af mange skibe

I 2019 fandt man to mindre skibe fra midten af 1600-tallet i samme område, og man troede faktisk, at ét af dem var Æblet. 

Man fandt dog ud af, at der dengang var tale om skibene Apollo og Maria, og i december 2021 opdagede man, at der var sænket endnu et skib oven på de to, og det skib har nu vist sig med sikkerhed at være Æblet, som er søsterskib til det berømte svenske skib Vasa. 

Arkæologer fra Vrak-museet har ud fra blandt andet findestedet, skibets mål og konstruktionsdetaljer samt åre i træet, som skibet er bygger af, bekræftet, at der ér tale om Æblet. 

Træet, som skibet er bygget af, blev fældet i 1627, og årerne i træet afslører desuden, at træet er fra Ängsö i det vestlige Mälaren, hvor træet til Vasa også kom fra. 

"Vi er sikre på, at det er Æblet. Det kan ikke være andet," lyder det fra marinarkæolog Patrik Höglund, som har dykket på vraget. 

Æblet er trods mere end 300 år på bunden godt bevaret, og nederste halvdel af skibet er for eksempel stort set intakt. 

"Der er meget tilbage. Mange skibsdele er faldet ned, tømmer fra det øverste batteridæk er på det nederste. Men det er også et rigtig fedt dykkersted," har Jim Hansson, som er marinarkæolog ved Vrak-museet, udtalt.