Hvis du er Tesla-ejer og har bemærket, at din Model S pludselig oplader langsommere, er du ikke alene.
Det norske retssystem har netop fældet dom over Tesla for bevidst at reducere opladningshastigheden via en softwareopdatering – og det koster nu bilproducenten millioner.
Det skriver bilmediet Boosted.
Fire ejere af Model S har fået medhold i deres sag mod Tesla, og de skal hver kompenseres med 50.000 norske kroner (ca. 32.000 danske kroner) for generne.
Men det stopper ikke der. Hele 118 andre ejere har allerede krævet kompensation, og det tal kan meget vel stige efter dommen.
En opdatering med skjulte konsekvenser
Problemerne opstod, da Tesla i 2019 rullede en softwareopdatering ud, der havde til formål at øge bilernes batterilevetid og sikkerhed.
Men for mange ejere af de ældre Model S-biler (2013-2015 modeller) betød opdateringen også, at bilens Supercharging-opladningshastighed blev betydeligt reduceret – en funktion, som mange Tesla-ejere var afhængige af.
Og det faldt ikke i god jord hos de norske bilejere.
Tesla har forklaret, at ændringen var nødvendig for at beskytte bilernes batterier på langt sigt, men de fire sagsøgere hævder, at den reducerede hastighed har haft en negativ indvirkning på bilernes værdi.
Forbrugersejr med store konsekvenser
Det er ikke kun de fire ejere, der nu har grund til at juble.
Forbrugerrådet, som har støttet sagsøgerne, kalder dommen en sejr for forbrugerrettigheder. Retten har ikke blot dømt Tesla til at betale erstatning til de fire bilejere, men de skal også dække sagsomkostningerne, som beløber sig til svimlende 4,8 millioner norske kroner.
Den nylige dom kan vise sig at få stor betydning, ikke kun for Tesla, men også for andre bilproducenter, der måtte fristes til at ændre bilernes funktionalitet uden at informere deres kunder ordentligt. Tesla har endnu ikke kommenteret sagen, men det forventes, at bilgiganten vil anke dommen.